Forskning i korthet
Forskning i korthet är en serie publikationer från Forte som kort beskriver kunskapsläget inom ett utvalt samhällsrelevant område. Varje publikation tas fram av en grupp forskare och samhällsföreträdare och granskas av minst en utomstående forskare.
-
Forskning i korthet: Äldre och läkemedel
Läkemedel är den vanligaste behandlingsformen för äldre personer. Många framsteg har gjorts och läkemedel är viktiga för att förlänga liv och ge en bra vardag. Läkemedelsbehandling för äldre är dock en utmaning av olika orsaker. Bland annat behöver den individanpassas mer än som sker i dag.
Publicerad: 2024
Läs mer -
Forskning i korthet: Förskolans roll för att främja psykisk hälsa
En bra förskola gynnar barns sociala, kognitiva och språkliga utveckling och bidrar till psykiskt välbefinnande. Barn som gått i förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan, har bättre kunskapsutveckling samt bättre social utveckling.
Publicerad: 2023
Läs mer -
Forskning i korthet: Tillgängligt arbetsliv
Arbetsmarknaden ska vara inkluderande och tillgänglig, med lika villkor för alla. Trots det är arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning hög.
Publicerad: 2021
Läs mer -
Forskning i korthet: Integration av nyanlända på arbetsmarknaden
Arbetsgivare har en viktig roll för nyanländas integration på arbetsmarknaden och på arbetsplatser. Men det behövs mer forskning kring hur integrationsprocesserna organiseras och vilka konsekvenserna blir för de nyanlända. I den här kunskapsöversikten presenteras aktuell forskning på området.
Publicerad: 2020
Läs mer -
Forskning i korthet: Hemlöshet
Hemlösheten i Sverige har ökat sedan den första nationella kartläggningen genomfördes 1993 och i dag har vi en högre andel hemlösa jämfört med våra nordiska grannländer. I den här översikten presenteras aktuell forskning om hemlöshetens orsaker, omfattning, utveckling och konsekvenser samt vilka kunskapsbehov som finns.
Publicerad: 2020
Läs mer
-
Forskning i korthet: Fitnessdopning och gymkultur
Att använda dopningspreparat betraktas i dag som ett växande folkhälsoproblem i många västerländska länder. I den här kunskapsöversikten redogör vi för vad aktuell forskning visar när det gäller fitnessdopning och gymkultur.
Publicerad: 2019
Läs mer -
Forskning i korthet: Cannabis – harmlös rekreation eller farlig drog?
Frågor kring cannabis hälsoeffekter och skadeverkningar är omdebatterade såväl i Sverige som internationellt. Ofta präglas debatten av en polariserad retorik. Den här kunskapsöversikten redogör för vad aktuell forskning visar när det gäller cannabis och hälsa, cannabis och sociala förhållanden samt cannabis som medicin.
Publicerad: 2019
Läs mer -
Forskning i korthet: Spädbarns utveckling och behov av en trygg bas
I den här kunskapsöversikten sammanfattas forskning kring spädbarns tidiga utveckling kopplat till tänkandets processer och relationen till omvårdnadspersoner. Översikten ger exempel på kunskap som kan vara till stöd för föräldrar, professionella och samhällsinstanser, men också vilka kunskapsbehov som finns.
Publicerad: 2018
Läs mer -
Forskning i korthet: Intellektuell funktionsnedsättning och arbete (Lättläst version)
Det här är en lättläst version av skriften ”Intellektuell funktionsnedsättning och arbete”. I den här trycksaken skriver vi om forskning som handlar om arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Publicerad: 2017
Läs mer -
Forskning i korthet #10: Intellektuell funktionsnedsättning och arbete
Majoriteten av unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning står utanför arbetsmarknaden. Men många fler vill och kan arbeta. Om andelen i arbete ska öka krävs nya forskningsbaserade kunskaper och insatser framöver.
Publicerad: 2017
Läs mer -
Forskning i korthet: Segregation – vad menas och hur mäts den?
Sedan början av 1990-talet märks en ökande segregation i många regioner i landet. Den segregation vi ser är dubbel, både inkomstmässig och etnisk. Det finns en stor mängd kunskap om segregation, men fortfarande återstår många frågetecken att räta ut.
Publicerad: 2017
Läs mer -
Forskning i korthet: Ångest och depression hos äldre
I Sverige lider runt 150 000 personer över 65 år av depression. Förekomsten av ångestsyndrom i samma åldersgrupp brukar anges till mellan 6 och 12 procent. Men inom psykiatriforskningen och vården är psykiskt sjuka äldre ofta en bortglömd grupp.
Publicerad: 2017
Läs mer -
Forskning i korthet: Mäns våld mot kvinnor i nära relationer
Mäns våld mot kvinnor i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem, vars omfattning är svår att uppskatta. Men konsekvenserna för den utsatta kvinnan och för barnen är mycket allvarliga. Denna Forskning i korthet ger en kort överblick av kunskapsläget inom området.
Publicerad: 2016
Läs mer -
Forskning i korthet: Problemet självmord
600 av 10 000 vuxna i Sverige har under år 2013 tänkt på självmord, 100 av 10 000 har gjort försök att ta sitt liv och 1,6 av 10 000 har genomfört ett självmord. I detta nummer av forskning i korthet presenterar författarna forskning om självmord.
Publicerad: 2015
Läs mer -
Forskning i korthet: Brukarmedverkan
Under senare år har brukarmedverkan uppmärksammats alltmer som en viktig del av forskningen. I detta nummer av forskning i korthet presenterar författarna forskning med och om brukarmedverkan.
Publicerad: 2015
Läs mer -
Forskning i korthet: Barn och unga i samhällets vård
Bland personer födda på 70- och 80-talet blev motsvarande ett barn i en genomsnittlig skolklass någon gång placerat i social dygnsvård. Det finns stora kunskapsluckor om effekten av både familjehemsvård och institutionsvård.
Publicerad: 2015
Läs mer -
Forskning i korthet: Åldrande och minne
Idag lever ungefär 160 000 med demens. Antalet personer med demens förväntas fördubblas till år 2050. Det finns stora kunskapsluckor om hjärnförändringar som leder till kognitivt åldrande.
Publicerad: 2014
Läs mer -
Forskning i korthet: Spelberoende
I Sverige är cirka 164 000 personer problemspelare, viket utgör ett betydande folkhälsoproblem. Ungdomar, personer med låg socioekonomisk status och utrikes födda har i allmänhet mer spelproblem än andra. Detta nummer av forskning i korthet handlar om spelberoende och forskning för en hållbar spelpolitik.
Publicerad: 2013
Läs mer -
Forskning i korthet: Alkohol
Alkohol spelar en stor roll för folkhälsan och svarar för betydande sjuklighet och dödlighet i flertalet länder i världen. Dessutom orsakar alkohol stora sociala problem som ofta även drabbar dem som inte dricker. Detta nummer av forskning i korthet handlar om alkoholforskning och politik.
Publicerad: 2012
Läs mer