Jämställdhetsintegrering
Forte ska främja lika villkor och jämställdhet, samt aktivt förebygga diskriminering. Detta gäller både i den egna organisationen och i myndighetens verksamhet. På denna sida kan du läsa mer om vårt arbete med jämställdhetsintegrering.
Forte ska, enligt vår instruktion, integrera ett jämställdhetsperspektiv i vår verksamhet och främja jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel. Forte har också i uppdrag av regeringen att fortsätta utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen, samt verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning som
myndigheten finansierar.
Vi återrapporterar arbetet med jämställdhetsintegrering i vår årsredovisning. Du hittar alla våra årsredovisningar på sidan Årsredovisningar.
Styrande dokument i arbetet med jämställdhetsintegrering
Instruktion och regleringsbrev:
Interna styrdokument:
- Policy för lika rättigheter och möjligheter »
- Handlingsplan för Fortes arbete med jämställdhetsintegrering 2022–2025 »
Forskning om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld
2021 fick Forte ett särskilt regeringsuppdrag om att kartlägga forskning om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Uppdraget är en del av regeringens åtgärdspaket för att stärka det förebyggande arbetet och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Läs mer om regeringsuppdraget om våld i nära relationer »
Artiklar om jämställdhet
Forskning ska knäcka koden för tjejers teknikintresse
Barn och unga Flickor tenderar att underskatta sin tekniska kompetens. Kan satsningar på digital teknik i skolan ändra på det eller kommer könsstereotypa föreställningar fortsätta att påverka flickornas föreställda förmågor? Det undersöker forskaren Una Tellhed.
Hon, han eller hen? Ordval spelar roll vid rekrytering
Rekrytering Det har rört upp känslor, liknats vid barnmisshandel och förkastats som ett oviktigt modeord. Men faktum är att hen gör svenskan unik, och nu visar forskning vid Lunds universitet att ordet också kan göra arbetsmarknaden mer jämställd.
Behandling för män – ett botemedel mot våld?
Våld i nära relationer I dag har socialtjänsten inga evidensbaserade metoder för att behandla män som använder våld i nära relationer. Forskaren Jenny Rangmar utvärderar nu arbetet vid tre verksamheter som erbjuder behandling för våldsutövare.