Forte Magasin nr. 1/2019
Forte Magasin är ett forskningsmagasin med populärvetenskaplig läsning om den forskning vi finansierar. I magasinet erbjuder vi reportage med vetenskapliga uppdateringar i aktuella samhällsutmaningar och intervjuer med forskarna bakom resultaten. Här kan du läsa innehållet i Forte Magasin nr 1 2019. Nästa nummer utkommer i oktober 2019.
Dricker du mer än du borde?
Alkohol Det finns inga hälsovinster med alkohol visar den senaste forskningen. Därför omvärderas nu gamla riktlinjer om hur mycket vi kan dricka utan att riskera hälsan. Alkoholforskaren Peter Allebeck har varit med och tagit fram nya rekommendationer.
Människa eller maskin
Vårdrobotar Kan robotar utföra arbetsuppgifter lika bra som en människa? Ja, i vissa fall. Men tekniken möter motstånd hos såväl äldre och anhöriga som hos vårdpersonal. Nu pågår forskning om hur ökad kunskap kan underlätta användning av vårdrobotar.
Brist på tillit gör polisen maktlös
Tillit Hur kan polisens agerande påverka förtroendet hos de boende i socioekonomiskt utsatta områden? Nu kartlägger polisen och forskaren Stefan Holgersson de parallella maktstrukturerna som sätter välfärdssystemen ur spel.
3 röster om tillit
Frågor och svar Har människor i dag tillit till välfärden och till våra institutioner? Vi ställde frågor om tillit till tre experter inom området.
Små barn & digitala medier
Skärmar I dag kommer små barn tidigt i kontakt med surfplattor, smarta telefoner och tv-skärmar – prylar som är självklara i deras föräldrars vardag. Men vilken effekt får det egentligen på barnens tidiga utveckling? Det försöker ett forskarteam vid Linköpings universitet just nu att besvara i en studie som blir färdig 2020.
Skamliga p-piller eller osäker abort?
Internationellt Osäkra aborter kostar många unga tjejer livet i Kenya. Marlene Makenzius forskning visar att stigmat kring abort och preventivmedel är starkt bland skolelever, lärare och sjukvårdspersonal. Men attityderna går att förändra.
Äldre en tillgång på framtidens arbetsmarknad
Krönika Övergången från bondesamhället till industrisamhället innebar en förändring i samhällsstrukturen. I bondesamhället behövdes man under hela livsresan. När arbetet i skog och mark blev för tungt fortsatte man inom hemmets väggar med bland annat matlagning och barnpassning.
Digital sjukvård
Nätläkare Medicinska appar. Online-besök. I bästa fall kan vårdens digitalisering göra arbetet mer samskapande och spara både tid och pengar. Men det kan lika gärna gå åt andra hållet om inte teknikerna implementeras på rätt sätt, menar två medicinska experter.
Miljöer för omdöme?
Krönika 75 procent av läkarna och 70 procent av lärarna i Sverige upplever att den ökade byråkratiska styrningen under senare år har varit negativ för kärnverksamheten. Ibland pratar siffrorna sitt tydliga språk.
Rastlös generation utmanar sjukvården
Sjuksköterskor Forskaren Rebecca Selberg ska ta reda på varför sjuksköterskor lämnar sitt yrke i förtid. Halvvägs in i projektet framträder en ny bild. En ny generation sjuksköterskor byter arbetsplats betydligt oftare än förr. Det gör att verksamheten tappar fart.
Stressepidemin sätts under lupp
Sjukskrivningar Är jobbstressen värre i dag? Hugo Westerlund, professor och föreståndare för Stressforskningsinstitutet, är inte så säker på det och ifrågasätter nu stressepidemins själva existens.
Beställ ditt exemplar av Forte Magasin direkt hem eller din arbetsplats. Självklart är det kostnadsfritt. Till beställningsformuläret »