Forte har i uppdrag av regeringen att samordna social- och tvärvetenskaplig forskning om alkohol och narkotika, vilket inkluderar både grundforskning och tillämpad forskning inom dessa områden. Exempel på forskning är studier som rör frågor om bruk och missbruk i befolkningen, alkohol- och narkotikapolitik eller effekter av förebyggande insatser.

Uppdraget innebär att skapa en överblick över forskningen, identifiera kunskapsluckor, öka samverkan mellan olika aktörer och säkerställa att forskningsresultaten kommer samhället till nytta.

Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS)

För att omfatta hela området för beroendeforskning har Forte sedan 2019 valt att bredda uppdraget inom alkohol och narkotika till att även inkludera forskning om dopning, tobak och spel om pengar, ofta förkortat som ANDTS. Att förebygga och hantera användning och skador av ANDTS är viktigt för en god och jämlik folkhälsa. Många aktörer arbetar på olika samhällsnivåer för att minska ohälsa och skador orsakade av ANDTS, och ofta krävs samverkan mellan dessa. Forte bidrar genom att finansiera och tillgängliggöra forskning av hög kvalitet och samhällsrelevans.

På denna sida presenterar vi forskning och kunskap om ANDTS, inklusive utlysningar, beviljad forskning, publikationer och evenemang.

 

Utlysningar

Kommande utlysningar På denna sida hittar du information om Fortes planerade utlysningar. Relevanta utlysningar inom ANDTS-området publiceras här när de blir tillgängliga.

Finansierad forskning

Forskningsprojekt Forte hade 2021 en utlysning om preventionens betydelse för folkhälsan kopplat till bruk, riskbruk och missbruk inom ANDTS.

Drogfokus: Nationell konferens om ANDTS

Konferens Forte är medarrangör för drogFOKUS, en återkommande nationell konferens som presenterar det senaste inom kunskapsbaserat hälsofrämjande och förebyggande arbete, samt insatser för vård och behandling.

Skadligt bruk i arbetslivet

Seminarium 2023 Se seminariet i efterhand om hur skadligt bruk i arbetslivet kan förebyggas, med fokus på praktiska lösningar och aktuell forskning. Seminariet är ett samarbete mellan Forte, Afa Försäkring och Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak).

Substansbruksproblem bland unga vuxna: Hur MOVE-metoden kan hjälpa

Webbinarium 2024 Att erbjuda rätt stöd till unga vuxna med substansbruksproblem är en viktig utmaning för vården och socialtjänsten. För att lyckas behövs metoder som är både evidensbaserade och anpassningsbara efter individens behov.

Forskning i korthet: Fitnessdopning och gymkultur

Publikation, publicerad 2019 I denna publikation redogör författarna för kunskapsläget om den nya gymkulturen kopplat till hälsa och genus, samtidigt som de lyfter fram befintliga kunskapsluckor.

Forskning i korthet: Cannabis – harmlös rekreation eller farlig drog?

Publikation, publicerad 2019 I denna publikation sammanfattas det aktuella kunskapsläget om cannabis med koppling till hälsa, sociala förhållanden och medicinsk användning. Översikten redogör också för vilka kunskapsbehov som finns.

Spelandets snårskog: unga och vägen ur spelberoendet

Artikel från Forte Magasin 2023 Forskare vid Stockholms universitet arbetar aktivt för att fördjupa vår kunskap om spelproblem och hur dessa kan hanteras på både individuell och samhällelig nivå.

Gaming – passion eller beroende?

Artikel från Forte Magasin 2020 Forskare vid Karolinska Institutet studerar sambandet mellan datorspelande och hälsa.

Dricker du mer än du borde?

Artikel från Forte Magasin 2019 Det finns inga hälsovinster med alkohol visar den senaste forskningen. Därför omvärderas nu gamla riktlinjer om hur mycket vi kan dricka utan att riskera hälsan.