Jämställdhetsarbete
Forte ska främja lika villkor och jämställdhet, samt aktivt förebygga diskriminering. Detta gäller både i den egna organisationen och i myndighetens verksamhet. På denna sida kan du läsa mer om vårt jämställdhetsarbete.
Forte ska, enligt vår instruktion, integrera ett jämställdhetsperspektiv i vår verksamhet och främja jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel. Forte har också i uppdrag av regeringen att fortsätta utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen, samt verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forskning som
myndigheten finansierar.
Vi återrapporterar arbetet med jämställdhetsintegrering i vår årsredovisning. Du hittar alla våra årsredovisningar på sidan Årsredovisningar.
Styrande dokument för Fortes jämställdhetsarbete
Instruktion och regleringsbrev:
Interna styrdokument:
- Policy för lika rättigheter och möjligheter »
- Handlingsplan för Fortes arbete med jämställdhetsintegrering 2022–2025 »
Kvinnors hälsa och sjukdomar
Rapport Det finns stora kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar. Därför behövs en betydande forskningssatsning på området. Under 2023 genomförde Forte, på uppdrag av regeringen, en kartläggning och analys av forskningsbehoven kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar.
Våld i nära relationer
Rapport År 2021 fick Forte ett särskilt regeringsuppdrag om att kartlägga forskning om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Uppdraget är en del av regeringens åtgärdspaket för att stärka det förebyggande arbetet och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
”Allt ser fint ut” – Kvinnor får kämpa för rätt vård
Artikel Smärta i underlivet, inkontinens, ont vid samlag och att inte kunna leka med sitt barn. Förlossningsskador kan påverka stora delar av livet. Men normer kring vad som anses normalt gör att många dröjer med att söka vård – och sedan får stånga sig fram till rätt hjälp.
Varför väljer kvinnor och män olika yrken?
Artikel Tidigare forskning har pekat på att mer jämställda länder har en mer könssegregerad arbetsmarknad – men paradoxen tycks inte längre stämma. Nya studier visar nämligen att segregeringen minskat. Forskare vid Stockholms universitet undersöker nu vad det beror på.