Nu startar nomineringstiden för Sveriges största pris för forskning och innovationer som kommit till genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. I år firar Athenapriset 15-årsjubileum.

År 2022 delas Athenapriset ut för femtonde året i rad. Initiativtagare var Nina Rehnqvist, då ordförande i Delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen. Hon ingår fortfarande i juryn för priset.

– Det är roligt att Athenapriset fortfarande lever. När jag ser listan med alla pristagare genom åren slår det mig att flera projekt medverkat till att liv räddats, eller förloppet förbättrats, säger Nina Rehnqvist.

Förra årets pristagare var Joint Academy, som utvecklat ett digitalt program för behandling med fysioterapi vid artros. Verktyget ger patienterna tillgång till behandling med en frekvens som är svår att genomföra i fysisk vård. Som en del i den digitala behandlingen erbjuds patienterna handledning av en personlig fysioterapeut.

– Med Athenapriset i ryggen har Joint Academy kunnat lansera tre nya behandlingsprogram – för ländryggssmärta, handartros och axelsmärta. Med de nya behandlingarna kommer vi att kunna hjälpa fler patienter att få rätt vård i rätt tid. Vi har också tagit fram en gruppfunktion i appen där kan patienter få stöttning av varandra, dela tips och sätta upp gemensamma mål, berättar Leif Dahlberg, medgrundare och medicinsk chef på Joint Academy.

Sedan 2012 är Dagens Medicin och Vinnova ansvariga för Athenapriset, som även stöttas av Forte, Vetenskapsrådet, Lif. Fortes huvudsekreterare Olle Lundberg ingår i juryn.

Olle Lundberg, huvudsekreterare på Forte

– Athenapriset förknippas ofta med klinisk medicin, men kriterierna handlar faktiskt också om prevention och samhällsnytta. Jag hoppas därför att fler forskare inom Fortes områden tittar på kriterierna och tänker efter om också deras forskning kan nomineras. Det vore roligt om också innovativ samverkan utanför den rena behandlingsforskningen kunde vara representerad bland de nominerade detta jubileumsår, säger Olle Lundberg.

Sista nomineringsdag för Athenapriset är den 29 maj. Både nomineringar av andras och egna projekt är välkomna. Nomineringen sker i två steg, i det första steget behövs bara en kortfattad motivering. I nästa steg gör juryn ett urval av de mest intressanta bidragen som få göra en mer utförlig beskrivning. Vinnaren, som utses av en jury, får 100 000 kronor i ett forsknings- och utbildningsstipendium.

Mer information om Athenapriset och länk till nomineringsformulär finns på dagensmedicin.se. Där hittar du också en lista på alla tidigare pristagare.