Utlysningar om hälsa, arbetsliv och välfärd från Horisont Europa
Forte ingår i den svenska organisationen för EU:s ramprogram för forskning och innovation: Horisont Europa. Nu har vi sammanställt kommande utlysningar från Horisont Europa av relevans för forskare som är aktiva inom Fortes ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd.
Horisont Europa är världens största satsning på forskning och innovation och har en total budget på runt 95 miljarder euro. Fortes roll i den svenska organisationen för Horisont Europa syftar bland annat till att stimulera svensk forskning på den europeiska arenan och främja internationellt forskningsutbyte. Forte arbetar aktivt i två kluster inom den del av ramprogrammet som är inriktad mot samhällsutmaningar och kallas pelare II.
– Inom ramprogrammet öppnar väldigt många utlysningar som är sökbara för Fortes forskare men det kan vara svårt att sålla bland dem. Nu har vi sammanställt en lista över de utlysningar i kluster 1 och 2 som vi bedömer har särskild Forterelevans, alltså som rör ämnena: hälsa, arbetsliv och välfärd, säger Aiga Giangiacomo, forskningshandläggare och Fortes kontaktperson för kluster 1.
Forskningen inom kluster 1, eller hälsoklustret, syftar exempelvis till att bättre förstå och hantera hälsorelaterade frågor och sjukdomar för att leverera en integrerad, personcentrerad och jämlik hälsa och vård i hela Europa.
Martina Johansson är forskningssekreterare på Forte och samordnande programkommittéexpert för kluster 2, vars satsningar bland annat fokuserar på att hitta lösningar på samtida utmaningar kopplade till sociala, ekonomiska, tekniska och kulturella förändringar.
– Eftersom det i den nationella strategin för svenskt deltagande i Horisont Europa finns ett mål att Sverige ska ha ett högt deltagande, tycker vi att det är självklart att tipsa våra forskare om de mest relevanta utlysningarna utifrån Fortes tre ansvarsområden. På sikt kan det förhoppningsvis bidra till att fler svenska aktörer uppmärksammar, söker och blir beviljade forskningsmedel. Med lång framförhållning ökar dessutom möjligheten att skriva bra ansökningar och hinna bygga konsortium, säger Martina Johansson.
Nedan listas även utlysningar som stänger ganska snart. Har man inte redan etablerade forskarnätverk internationellt kan forskare få stöd i EU-kommissionens partnersöksportal. Det ordnas också många evenemang kopplade till pelare 2, se dem på hemsidan Horizon Europe.
– Genom att påminna om utlysningarna, berätta när man ska ansöka och tipsa om hur man kan hitta forskarnätverk hoppas vi såklart att vi kan bidra till att stimulera svensk forskning på den europeiska arenan. Dessutom vill vi att våra forskare ska veta att vi finns här om det dyker upp frågor kring utlysningarna, säger Emilie Löfgren-Jarl, Fortes kontaktperson för kluster 2.
Öppna eller kommande utlysningar i kluster 1, Hälsa
Deadline 16 januari 2024
- Improved prediction, detection, and treatment approaches for comprehensive stroke management
- Maximising the potential of synthetic data generation in healthcare applications
Deadline 11 april 2024
Öppna eller kommande utlysningar i kluster 2, Kultur, kreativitet och inkluderande samhällen
Deadline 7 februari 2024 (Destination 3, Sociala och ekonomiska transformationer)
- Policy recommendations from socio-economic impacts of loneliness in Europe
- Strengthen economic fairness and resilience of active labour market policies and address high unemployment
- Minimise costs and maximise benefits of job creation and job destruction
- Social services: economic and social returns and value added
- Social dialogue in the new world of work
- Beyond the horizon: A human-friendly deployment of artificial intelligence and related technologies
- Methodologies for teamworking of researchers – reinforcing transversal skills, behavioural and implementation sciences
- Arts and cultural awareness and expression in education and training
- The role of social economy in addressing social exclusion, providing quality jobs and greater sustainability
- Effective education and labour market transitions of young people
- Assessing and strengthening the complementarity between new technologies and human skills
Deadline 7 februari 2024 (Urval av utlysningar från Destination 2, Kulturella och kreativa näringar och kulturarv)
- New European Bauhaus – Innovative solutions for greener and fairer ways of life through arts and culture, architecture and design for all
- Cultural and creative industries for a sustainable climate transition
- Leverage the digital transition for competitive European cultural and creative industries
- Europe’s cultural heritage and arts – promoting our values at home and abroad
Deadline 7 februari 2024 (Urval av utlysningar från Destination 1, Demokrati och styrelseskick)
- The interrelation between social, cultural and political identities, as well as the sense of belonging, and democracies
- Future scenarios and young visions for European democracy 2040
Observera att ovanstående är ett axplock av aktuella utlysningar som tydligt kopplar till Fortes områden. För att se samtliga utlysningar använd länkarna i faktarutan här intill.