Tjänar maffian pengar på grön omställning? Påverkar funktionsnedsättningar din lust och rätt till närhet och sex? En forskares arbete innebär kunskap om så mycket mer än det som når ut från forskningen till gemene man. I filmen berättar forskarna Carina Gunnarson och Julia Bahner om något från sin forskning som kanske inte är så känt för alla.

Carina Gunnarson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut och docent i statskunskap vid Uppsala universitet. Foto: Allan Seppa

Carina Gunnarson

”Hur fungerar maffian på Sicilien, och hur påverkar den samhället i stort? Det har jag lärt mig mycket om i min forskning om Siciliens antimaffia, och det motstånd som växt fram där. En mindre känd sida av maffian är att den tjänar mycket pengar på förnyelsebara energikällor, som vindkraft.”

Carina Gunnarson, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och docent i statskunskap vid Uppsala universitet.

Hon medverkar i artikeln ”I fel händer – stölderna som hotar vår välfärd – Forte” i Forte Magasins vårnummer, där vi belyste forskningens roll för framtidens socialtjänst i kampen mot kriminalitet, liksom en mängd andra ämnen inom Fortes områden hälsa, arbetsliv och välfärd.

Julia Bahner

Julia Bahner, docent på Socialhögskolan, vid Lunds universitet. Foto: Linnea Bengtsson

”Något som förvånar många när jag berättar om min forskning är att personer med funktionsnedsättning och sexualitet är ett tema som man kan forska om. ’Oj, det har jag aldrig tänkt på!’ är mångas första reaktion. Trots kroniska sjukdomar, funktionsnedsättning eller stödbehov så finns samma intresse för och vilja att uppleva sexualitet och intimitet, även om den kan se ut på andra sätt än vad vi vanligtvis kanske tänker oss.”

Julia Bahner, docent på Socialhögskolan, vid Lunds universitet. Även hon medverkar i Forte Magasins vårnummer, i artikeln ”När sexualitet blir en tillgänglighetsfråga – Forte”.

 

Om I huvudet på en forskare

När vi tar fram Forte Magasin passar vi på att fråga de medverkande forskarna om allt det där runtomkring, vid sidan av forskningen och resultaten. ”I huvudet på en forskare” är ett återkommande inslag i våra kanaler.

Läs mer om Ingrids och Lisas forskning i Forte Magasin nr 1/2024 »