Informationsmöte om utlysningen av programbidrag inom prevention och folkhälsa
19 januari höll Forte ett digitalt informationsmöte om utlysningen Prevention och hälsofrämjande insatser inom folkhälsopolitikens målområden. Utlysningen avser programbidrag inom satsningen prevention och folkhälsa. Utlysningen öppnade den 8 december 2022 och stänger den 2 mars 2023.
Program
På mötet presenterades utlysningens inriktning och bidragsform samt möjlighet gavs att ställa frågor. Forte presenterade även forskningssatsningen om prevention och folkhälsa som Forte fick i den forskningspolitiska propositionen 2020 och som denna utlysning är en del av. Informationsmötet vände sig i första hand till forskare på ett lärosäte eller en institution.
Information om utlysningen finns att läsa på Fortes hemsida: Preventiva och hälsofrämjande insatser inom folkhälsopolitikens målområden 2023
Frågor och svar
Under informationsmötet gavs tillfälle att ställa frågor. Nedan finns alla frågor och svar som togs upp:
- Fråga 1: I utlysningen betonas relevansen för svensk kontext men beredningsgruppen är internationell – kommentar om det?
Svar: Vi har tillsatt en internationell beredningsgrupp för att undvika jäv. Dock finns det allmänrepresentanter och forskare i beredningsgruppen som är och har varit verksamma i Sverige. - Fråga 2: Kan en person som har ett projektanslag vara huvudsökande till programansökan?
Svar: Ja det går bra. - Fråga 3: Vad är budget totalt?
Svar: 230 miljoner fördelat på 6 år - Fråga 4: Om man redan har ett Forte finansierat program (huvudansvarig) får man ändå söka det här?
Ja det får man. - Fråga 5: Är fokus på effektutvärderingar eller analyser av förutsättningar för hälsa? eller båda?
Svar: Eftersom utlysningen utgår från alla målområden i folkhälsopolitiken kan många olika slags samhälleliga förutsättningar vara utgångspunkt för studier av insatser för att främja hälsa eller förebygga sjukdom. Program som fokuserar på att stärka människors resurser genom insatser under det tidiga livet, utbildning, arbetsliv eller levnadsvanor kan således vara relevanta för utlysningen. Däremot är inte tanken med utlysningen att finansiera program som fokuserar på att studera samband mellan individuella förutsättningar, i form av t.ex. socioekonomi eller härkomst, och hälsoutfall. Inte heller deskriptiva studier om förekomst eller fördelning av hälsoutfall i befolkningen är vad vi här avser. Utlysningens inriktning rymmer däremot alla aspekter av insatser för främjande av hälsa och förebyggande av sjukdom inte enbart effektutvärdering. Utveckling och vidareutveckling av insatser, implementeringsforskning inklusive processutvärderingar är andra exempel utöver effektutvärderingar. De insatser som studeras behöver inte inkludera hälsa om de utfall som studeras redan är säkerställt att de kan kopplas till hälsa tillexempel saltintag, skolresultat och arbetsmarknadsanknytning. - Fråga 6: Kan ansökan inkludera utveckling av tekniska produkter?
Svar: Forte finansierar inte produktutveckling men det kan vara ok om en mindre del av budgeten finansierar någon del i användandet av produkten. - Fråga 7: Kommer en ny utlysning nästa år?
Svar: Nej det kommer inte en ny programbidragsutlysning med denna inriktning nästa år. - Fråga 8: Är någon skillnad mellan tvär- och flervetenskaplig ansats eftersom det står och/eller?
Svar: Genom att använda båda vill vi synliggöra att det kan handla om olika grad av samverkan och integrering mellan olika vetenskapliga discipliner. I er ansökan kan ni alltså välja vilket begrepp och ansats som ni anser vara mest relevant. - Fråga 9: Finns det någon gräns för antalet medverkande forskare?
Svar: Nej det finns ingen sådan gräns. - Fråga 10: Finns det någon övre åldersgräns för huvud- eller medsökande?
Svar: Nej - Fråga 11: Vad är det för skillnad mellan ”Inriktning” och ”Huvud- och delområde”? (frågan gäller ämnesklassificeringen i ansökningssystemet i Prisma).
Svar: Inriktning i denna utlysning är val av en eller flera av folkhälsopolitikens målområden som ansökan berör. Nyckelord, ämnesklassificering, globala hållbarhetsmål och liknande klassificeringar används främst för analys och uppföljning och ligger inte till grund för bedömningen av ansökan - Fråga 12: Kommer det att beviljas ett anslag per målområde eller kan det beviljas flera anslag inom ett och samma målområde?
Svar: Det kommer inte beviljas ett anslag per målområde utan de ansökningar som beredningsgruppen bedömer har den högsta vetenskapliga kvalitén är de ansökningar som kommer beviljas medel.