Transportindustrin ställer om till grönt och satsar på elfordon. Vad tänker taxi- och lastbilschaufförerna om det? Och hur påverkas näringskedjan, och hela samhällen, när tongivande industriföretag som Volvo Cars och Volvo Group förändrar sin produktion? 18 september har du chansen att lära dig mer! Då delar forskarna Mikael Wickelgren och Jindan Gong med sig av sin forskning kring vinster och utmaningar med grön omställning som de driver med medel från Forte. Kunskap som redan nu kan användas i branscher som ställer om. Webbinariet är gratis och det tredje i vår serie Äntligen vardag!

Se det inspelade webbinariet

Nu kan du se inspelningen av webbinariet som sändes 18 september!

Mer om webbinariet

Volvo Cars lovar att bara erbjuda elfordon från 2030 och Volvo Group strävar efter en fossilfri lastbilsflotta till 2040. Flera nya batterifabriker ska byggas i Göteborg, Mariestad och Skövde. Vilka ringar på vattnet ger det för individer och samhällen i Västra Götaland, där bilindustrin står för en stor del av arbetstillfällena? Det tittar Mikael Wickelgren och hans forskarkollegor på i sin del av det stora Forte-finansierade programmet Arbetsmarknadsutmaningar av grön omställning i Västsverige: Elektrifieringen och omställningen av fordonsklustret (swecris.se).

Mikael Wickelgren forskar inom företagsekonomi och är prefekt för Institutionen för handel och företagande, IHF, vid Högskolan i Skövde.

– När några tongivande industriföretag som Volvo Cars och Volvo Group offentliggör sina satsningar på grön omställning med tillhörande bygge av nya fabriker så får det omfattande konsekvenser. Inte bara i underleverantörsleden eller inom industrikretsar, utan i samhället i stort. Att andra kompetenser plötsligt efterfrågas ställer utbildningsanordnarna inför nya utmaningar. Kompetensförsörjningen i berörda företag påverkas, och hela kommuner och regioner behöver ställa om för att klara av en situation med fler eller färre arbetstillfällen på bästa sätt, förklarar Mikael.

Skaraborg, där två av fabrikerna ska byggas, kan få hela 30 000 fler invånare på bara några år. För satsning på industrin leder också till fler jobb i andra branscher då efterfrågan och trycket på regionernas bostäder, kollektivtrafik, samhällsbyggnad och samhällsservice ökar.

– Hur ska Skaraborg klara det? För att se vilket arbete som pågår i de olika regionerna och diskutera viktiga frågor, träffar vi berörda industriföretag, kommuner och kommunalförbund på möten och konferenser. Vi har också intervjuat anställda på Volvobolagen och tittar på företagens strategidokument och tidigare insatser på hållbarhetsområdet, för att förstå vad som lett fram till deras nuvarande satsning på elfordon. Och genom det – vad som är viktiga frågor för dem i den gröna omställningen och hur de kan tänkas vilja agera framöver.

Vad tänker chaufförerna?

Även chaufförerna som kör elfordon berörs av transportsektorns gröna omställning. Jindan Gong är forskare vid Stockholm Environment Institute, SEI, och driver i samverkan med Transportarbetareförbundet och Lunds Universitet studien På väg mot en bättre framtid? – En rättvis omställning för arbetare inom den svenska transportsektorn (swecris.se). En studie där de har en del färdiga resultat.

Jindan Gong är junior forskare och forskar kring energi- och industriomställningar vid Stockholm Environment Institute, SEI.

Ett 20-tal lastbils- och taxiförare runt om i Sverige, i olika åldrar och med skilda bakgrunder, har intervjuats om hur de tror att den gröna omställningen (med ökad elektrifiering, digitalisering och automatisering) kan påverka deras arbetsliv.

– Vilka förhoppningar och farhågor har förarna kopplat till sin hälsa, säkerhet, anställningstrygghet, självuppfattning (identitet), kompetens och sitt arbetes organisation? Det försöker vi ta reda på. Utöver intervjuerna har vi också genomfört workshops med fackföreningar kopplade till förare, för att se hur de ser på sin roll i omställningen, säger Jindan.

Frågor du kommer få svar på under webbinariet är till exempel:

1. Vilka frågor är viktiga att jobba med när en bransch ställer om till grönt? Ett komplext område som ger fler ringar på vattnet än man kanske tänker sig. Och hur förbereder sig olika aktörer på bästa sätt?

2. Vilka förhoppningar och farhågor har förarna kring den gröna omställningen? En omställning som leder till ökad elektrifiering, digitalisering och automatisering av deras fordon. Skiljer sig svaren åt med förarnas ålder, kön och var de bor? Vad kan Jindan och hennes forskarkollegor dra för slutsatser av intervjuerna?

– Du kommer få med dig spännande perspektiv på grön omställning, och ny kunskap som redan nu kan användas i branscher som ställer om, säger Anna-Karin Florén, moderator för webbinariet och programansvarig för det nationella programmet för arbetslivsforskning på Forte.

Praktisk information om webbinariet

När? 18 september kl. 9.00–10.00
Var? Delta digitalt på Zoom
Anmälan? Ingen anmälan behövs
Kostnad? Webbinariet är gratis – titta eller lyssna där du är, och ställ frågor under ”Q & A” i Zoom!
För vem? Alla som är intresserade av eller jobbar med grön omställning, arbetsmiljö och kompetensförsörjning är varmt välkomna!
Av vem? Webbinariet anordnas av Fortes tioåriga nationella program för arbetslivsforskning och inleds av programansvariga Anna-Karin Florén. Programmet är en del i den svenska regeringens satsning för att hantera de stora samhällsutmaningarna genom utmaningsdriven forskning och innovation.

Webbinariet spelas in och kommer finnas tillgängligt här på Fortes webbplats under Inspelade evenemang.

Mer om Äntligen vardag!

I Äntligen vardag! söker vi med forskarnas hjälp svar på frågor som: Vad får oss att trivas på jobbet? Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? Och när jobbar vi som bäst?

I ett enkelt digitalt mötesrum delar forskare med sig av sin kunskap och goda exempel från arbetslivet. Lösningar och arbetssätt som de i sin forskning ser fungerar extra bra.

Titta eller lyssna, var du än är!

Webbinarieserien anordnas av Fortes tioåriga nationella program för arbetslivsforskning (forte.se). Programmet är en del i den svenska regeringens satsning för att hantera de stora samhällsutmaningarna genom utmaningsdriven forskning och innovation.