I den här utlysningen kan du ansöka om projektbidrag inom ramen för Fortes tioåriga forskningsprogram om psykisk hälsa. Finansieringen ska möjliggöra genomförandet av ett avgränsat forskningsprojekt som bidrar till ökad kunskap inom utlysningens inriktning. Totalt är omkring 80 miljoner kronor avsatta och det går att ansöka om maximalt fem miljoner kronor för treåriga projekt och sex miljoner kronor för fyraåriga projekt.

Bakgrund och syfte

Psykiatriska tillstånd är en allvarligare form av psykisk ohälsa och inrymmer en variation av psykiska sjukdomar och syndrom som har gemensamt att de uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos. Det kan exempelvis handla om psykossjukdomar, bipolär sjukdom, ätstörningar, självskadebeteende, depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och suicidala tillstånd. Den här utlysningen syftar till att öka kunskap inom området, täppa till kunskapsluckor och stärka forskningen i frågor som rör personer som har det som svårast.

Ansökningar inom denna utlysning ska handla om ett eller flera av följande områden

    • Orsaker till och mekanismer för utveckling av psykiatriska tillstånd och suicid
      Forskning om orsaker till och mekanismer för utveckling av psykiatriska tillstånd, såväl som kunskap om vilka faktorer som påverkar risker för suicid samt hur suicid kan förebyggas ingår. Forskningen kan också handla om gråzonen mellan psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.
    • Metoder och insatser för personer med psykisk ohälsa och sjukdom
      Praktiknära forskning med fokus på insatser, behandling och utveckling av metoder vid psykisk ohälsa och sjukdom ingår. Hur evidensbaserade metoder kan omsättas i praktiken och hur insatser kan samordnas för personer med svår psykiatrisk problematik, till exempel i form av samsjuklighet efterfrågas. Ett helhetsperspektiv och kunskap om hur ojämlikhet i hälsa och vård kan minskas, hur individers delaktighet i hela vårdkedjan kan stärkas samt hur implementering och nyttiggörande kan främjas är också relevant.
    • Vård- och omsorgssystemets organisation och förutsättningar
      Forskning om vad som behövs för att förbättra organisering och förutsättningar för exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ingår. Hur vårdkedjan och dess organisation kan bli mer ändamålsenlig, vad gäller till exempel stegvis vård och första linjens samverkan med den specialiserade vården. och vilka förutsättningar som behövs för en ändamålsenlig kompetensförsörjning inom de psykiska vårdtjänsterna är också av vikt.

Forskningen kan omfatta alla åldersgrupper och forskningsprojektets sökande kan fokusera på ett eller flera av områdena och bör inkludera ett köns- och genusperspektiv när så är tillämpligt. Ett brukar-, patient-, närstående- samt barn- och ungdomsperspektiv är också viktigt. Vi ser gärna en tvär- och/eller flervetenskaplig ansats i ansökningarna och både ett stort behov av och goda möjligheter till samverkan i forskningen för att öka relevans och möjligheter till nyttiggörande. Samverkan i forskningsprocessen kan se olika ut, men vi uppmuntrar nära samarbete med aktörer som berörs av forskningen och som kan tillföra viktiga erfarenheter och perspektiv. Forte ser positivt på tvärsektoriell samverkan och koppling till lokala eller regionala aktörer när så är relevant. Forte uppmuntrar även internationella kopplingar, men forskningen behöver vara relevant i en svensk kontext.

Om bidraget

Bidragsform

Projektbidrag. Bidraget kan sökas av såväl enskilda forskare som av forskargrupper.

Budgetram

För utlysningen är omkring 80 miljoner kronor avsatt.

Antal ansökningar

Högst en ansökan per huvudsökande är tillåtet i denna utlysning. Som medverkande forskare kan du ingå i fler än en ansökan.

Projekttid

Bidraget kan sökas för 3 eller 4 år.

Bidragsbelopp

Du kan ansöka om maximalt fem miljoner kronor för treåriga projekt och sex miljoner kronor för fyraåriga projekt. Observera att maxbeloppet inkluderar så kallade indirekta kostnader (OH). Ansökningar som överskrider den specificerade gränsen kommer att avslås.

Tidsplan

Utlysningen öppnar: 19 november 2024, klockan 10:00
Utlysningen stänger: 13 februari 2025, klockan 14:00
Beslut publiceras: information kommer
Projektstart: 1 juli 2025