Bidragsformer
Forte finansierar forskning genom ett antal olika bidragsformer, fördelade på fem olika stödformer. Utöver att bidra till framtagande och spridande av ny kunskap ska en del av dem bidra till att långsiktigt förstärka forskningsmiljöer, främja forskares karriärutveckling eller underlätta kunskapsutbyte.
Här hittar du kort information om våra olika stöd- och bidragsformer. Under sidan aktuella utlysningar kan du se vilka som är möjliga att söka just nu.
Projektstöd
Projektstöd omfattar bidragsformer till en eller flera forskare för att genomföra ett avgränsat forskningsprojekt. Till stödformen hör också finansiering av olika typer av synteser eller sammanställningar av genomförda forskningsprojekt, med syfte att skapa en bild av kunskapsläget inom ett område.
Projektbidrag
Den största delen av Fortes finansiering delas ut genom projektbidrag. Dessa är, i huvudsak, två- till fyraåriga bidrag som ska bidra till ökad kunskap om en identifierad frågeställning. Omfattningen av projektbidrag kan variera mellan utlysningar. Projekt kan bedrivas av såväl enskilda forskare som av forskargrupper.
Bidrag till forskningsöversikter
Bidrag till forskningsöversikter syftar till att beskriva kunskapsläget samt behov av forskning genom sammanställning av aktuell forskning inom ett avgränsat område. Forskningsöversikten ska följa en etablerad metod och resultaten ska tillgängliggöras för relevanta målgrupper på lämpligt vis.
Miljöstöd
Fortes miljöstöd omfattar bidragsformer som ska stärka befintliga forskningsmiljöer eller möjliggöra uppbyggnaden av nya miljöer inom Fortes områden.
Programbidrag
Forte utlyser programbidrag för att bidra till en långsiktig kunskapsutveckling samt uppbyggnad och utveckling av framstående forskargrupper inom en gemensam forskningsmiljö. Bidraget ska göra det möjligt att bearbeta bredare frågeställningar inom strategiska områden under en längre tid. Bidragstiden för programbidrag är sex år.
Centrumbidrag
Bidragsformen revideras under våren 2025 inför kommande utlysning av centrumbidrag.
Bidrag till forskarskola
Fortes bidrag till forskarskola syftar till att bygga upp eller stärka ett forskningsområde genom att ett eller flera lärosäten etablerar en sammanhållen forskarutbildning med tillhörande kursprogram. Forskarskolan erbjuder utbildning till doktors- eller licentiatexamen. Bidraget söks av genomförande organisationer.
Karriärstöd
Karriärstöd syftar till att stärka enskilda forskares möjligheter till akademisk karriär.
Etableringsbidrag
Etableringsbidrag syftar till att stödja utvecklingen av juniora forskares akademiska karriär. Bidraget ska gynna självständighet och etablering inom det egna forskningsfältet genom möjligheten att leda ett eget avgränsat forskningsprojekt på två till tre år. Bidraget syftar också till att stimulera mobilitet bland juniora forskare.
Samverkansstöd
Samverkansstöd omfattar bidrag med syfte att utbyta, förmedla eller nyttiggöra kunskap om pågående forskning. Utbytet kan ske mellan akademi och praktik eller inom akademin.
Nyttiggörandebidrag
Bidraget syftar till att främja spridning och implementering av aktuell forskning så att den kommer till användning utanför akademin och därmed bidrar till lösningar på aktuella samhällsutmaningar.
Gästforskarbidrag
Syftet med Fortes gästforskarbidrag är stärka den svenska forskningens kvalitet och relevans samt öka dess internationella spridning genom kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan det svenska och det internationella forskarsamhället. Bidraget avser i första hand kortare vistelser för forskningssamarbete, erfarenhetsutbyte och konsultationer.
Nätverksbidrag
Nätverksbidrag syftar till att stärka forskningsfält inom Fortes områden genom att underlätta för en grupp forskare från ett flertal forskningsmiljöer att utbyta erfarenheter och utveckla samarbeten genom upprepade sammankomster under en längre period.
Konferensbidrag
Konferensbidrag syftar till att stärka forskningsfält inom Fortes områden genom anordnandet av nationella vetenskapliga konferenser, där forskare och praktiker kan utbyta erfarenheter och kunskap samt utveckla samarbeten.
Bidrag till praktiknära forskartjänster
Fortes bidrag till praktiknära forskartjänster syftar till att främja kopplingen mellan forskning och praktik genom att forskarutbildade personer verksamma utanför akademin ges möjlighet att utföra verksamhetsnära forskning och omsätta forskningserfarenheter i praktiken.
Samverkansbidrag
Samverkansbidrag syftar till att stödja utvecklingen av en kunskapsbaserad praktik samt praktik- och verksamhetsnära forskning genom samverkan mellan akademi och praktik.
Verksamhets- och infrastrukturstöd
Verksamhets- och infrastrukturstöd omfattar bidragsformer som ska bidra till att utveckla eller upprätthålla forskningens stödjande strukturer.
Planeringsbidrag
Planeringsbidrag ger möjlighet att förbereda för ett framtida fullskaligt forskningsprojekt i samverkan med relevanta partners utanför akademin.
Tidskriftsbidrag
Tidskriftsbidrag syftar dels till att stödja vetenskaplig diskussion och publicering, dels till att stödja populärvetenskaplig kommunikation och kunskapsspridning. Både vetenskapliga tidskrifter och informationstidskrifter omfattas av bidraget.