Denna vetenskapliga översikt bedömer vilka faktorer som bidrar till återgång i arbete efter sjukskrivning i mental och muskuloskeletal ohälsa. En tydlig framgångsfaktor är att skräddarsy insatser och anpassa förändringar på arbetsplatsen för den enskilda individen.
Kunskapsöversikten har skrivits av Gunnar Aronsson och Ulf Lundberg, båda är professor emeritus i psykologi och verksamma vid Stockholms universitet. Studien utgör ett komplement till en utvärdering de har gjort av Rehsam 2, som presenteras i den separata publikationen Att förebygga sjukskrivning och främja rehabilitering och återgång i arbete.
Rehsam-satsningen inleddes 2009 och skulle bidra till mer kunskap om vilka behandlingsmetoder som är mest effektiva för återgång i arbete. Den kom senare att följas av Rehsam 2, forskningsprogrammet som pågick 2016-2024.
Kunskapsöversikten har liksom Rehsam fokuserat på psykisk och muskuloskeletal ohälsa som är de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige och många andra länder. Syftet är att bedöma det vetenskapliga stödet för vilka faktorer som bidrar till att personer som är sjukskrivna i dessa diagnoser kan återgå i arbete. Tydligt är att nyckelfaktorer för framgångsrik återgång i arbete utgörs av interventioner som kombinerar insatser och arbetsplatsförändringar som skräddarsys för den enskilde individen.
Samma författare genomförde också utvärderingen av den första Rehsam-satsningen, Rehabilitering och samordning. Slutrapport: Utvärdering av Rehsams forskningsprogram 2009–2011. Den kan läsas här.
Not: referenslänkar till Forte i pdf:en fungerar från 13 maj då Forte byter webbplattform.