Tänk om man kunde resa i tiden – vilken dröm för forskare! Framtida kunskap skulle kunna användas mycket tidigare och göra enorm nytta. Eller tänk om man kunde förstå alla språk. Det skulle ge våldsutsatta en möjlighet att berätta sin historia och få hjälp där det i dag är svårt. Drömmar om superkrafter är inte bara för superhjältar – forskare har dem också. I filmen berättar Anna Rosén och Susanne Strand om sina drömmar om superkrafter och hur de skulle hjälpa både dem själva och de människor de möter i sin forskning.

Anna Rosén

Anna Rosén, forskare vid Umeå universitet och överläkare i klinisk genetik. Foto: Norrlands universitetssjukhus

Om man bara hittar de individer med ärftliga förändringar som kan orsaka cancer, kan man i vissa fall förebygga sjukdomen. Problemet är att många inte vet om att de bär på de här mutationerna. Anna Rosén, forskare och överläkare i klinisk genetik på Norrlands universitetssjukhus, leder den Forte-finansierade DIRECT-studien som undersöker om ett brev från sjukvården till berörda individer kan öka andelen som testar sig.

– Alla bör få möjlighet att göra ett eget informerat val. Internationella studier visar att mindre än hälften av de som bör erbjudas testning faktiskt gör det. Vi vet inte hur många släktingar som nås i Sverige, men vi vet att information inte alltid kommer fram. Kanske är det fler som skulle testa sig om de visste mer, säger Anna.

Hon medverkar i artikeln Är information om ökad cancerrisk bara patienternas ensak? i Forte Magasin 2024:2.

Susanne Strand

Porträttfoto på Susanne Strand
Susanne Strand, professor i kriminologi vid Örebro universitet. Foto: Jesper Mattsson

Socialtjänsten och polisen på gles- och landsbygden möter många hinder i sitt arbete med våld i nära relation. Forskare vid Örebro universitet åkte ut på turné för att ta reda på mer om utmaningarna och sprida kunskap om en ny arbetsmetod.

– Jag slås av hur mycket de yrkesverksamma försöker samarbeta, men att organisationerna sätter käppar i hjulet och tar för lätt på vikten av att strukturera samverkan. Många tror till exempel att man inte kan dela viktig information på grund av sekretess, men det går, med rätt kunskap, säger Susanne Strand, professor i kriminologi, som leder projektet.

Susanne medverkar i artikeln Turné mot våld: Forskare på väg för att rusta glesbygden i Forte Magasin 2024:2.

Om I huvudet på en forskare

När vi tar fram Forte Magasin passar vi på att fråga de medverkande forskarna om allt det där runtomkring, vid sidan av forskningen och resultaten. ”I huvudet på en forskare” är ett återkommande inslag i våra kanaler.