Utlysning för forskning om psykisk ohälsa och suicidprevention
Snart öppnar utlysningen Psykisk ohälsa och suicidprevention 2025. Målet är bland annat att öka kunskaperna om psykiatriska tillstånd och hur insatser och vård av psykisk ohälsa kan fungera bättre. Forte kommer att finansiera projektbidrag för minst 80 miljoner kronor inom utlysningen som öppnar 19 november.
Under hela 2000-talet har det skett en gradvis ökning av andelen personer som får vård för psykiatriska tillstånd. Psykiatriska tillstånd är en allvarlig form av psykisk ohälsa och inrymmer en variation av psykiska sjukdomar och syndrom som har gemensamt att de uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos. Det kan exempelvis handla om psykossjukdomar, bipolär sjukdom, ätstörningar, självskadebeteende, depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och suicidala tillstånd.
Utöver psykiatriska tillstånd och suicid fokuserar den nya utlysningen även på samordning och organisering av vården för olika grader av psykisk ohälsa. Satsningen sker inom ramen för det nationella programmet för forskning om psykisk hälsa som Forte driver. Programmet har tagit fram en strategi för vilka områden som är viktigast att tillföra kunskap inom.
– Det här är första gången psykiatriska tillstånd ingår som en mer uttalad del i en utlysning. Både arbetet med vår strategi inom programmet och respons från fokusgrupper visar att det är ett angeläget område, med stora behov både för drabbade personer och deras anhöriga, säger Frida Alicedotter Bartonek, ansvarig forskningssekreterare vid Forte.
Tre fokusområden
Utlysningen öppnar 19 november och ansökningar inom utlysningen ska bidra med kunskap om ett eller flera av följande områden:
- Orsaker och mekanismer kring psykiatriska tillstånd och suicid samt faktorer som påverkar risk för suicid och hur de kan förebyggas.
- Metoder och insatser för personer med psykisk ohälsa och sjukdom samt hur de kan samordnas för personer med svår psykiatrisk problematik.
- Vård- och omsorgssystemets organisation och förutsättningar kring bland annat stegvis vård och första linjens samverkan med specialiserad vård för exempelvis barn och unga, och hur vårdkedjan och dess organisation kan bli mer ändamålsenlig.
Forskare kommer att kunna ansöka om medel för forskningsprojekt som kan pågå upp till fyra år. Totalt kommer Forte avsätta minst 80 miljoner kronor till utlysningen, som preliminärt beslutas om i maj 2025.
Forskningen kan omfatta alla åldersgrupper, och gärna inkludera perspektiv som tar in brukare, patienter och närstående. Forte uppmuntrar till nära samarbete med aktörer som berörs av forskningen och som kan tillföra viktiga erfarenheter och perspektiv.