Konferens med aktuell kunskap om förebyggande och inkluderande insatser för unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier.

I Sverige finns cirka 130 000 unga som varken arbetar eller studerar, och många har stått utanför arbetslivet och studier i flera år. Unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa är tydligt överrepresenterade i denna grupp.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Skolverket och Forte bjuder in till en digital konferens som fokuserar på aktuell kunskap och forskning om hälsofrämjande och förebyggande insatser, samt stöd för barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier.

Vilka främjande och förebyggande insatser fungerar och varför? Hur kan vi stärka stödet för barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa? Och hur stöttar vi de unga som redan står utanför studier och arbete?

Konferensen riktar sig till beslutsfattare och yrkesverksamma som arbetar med barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. Syftet är att förse dig med den senaste kunskapen inom området och stärka ditt arbete med att främja och stödja barns och ungas etablering i studier och arbetsliv.

Anmälan

Anmäl dig till konferensen

Konferensen är digital och länken skickas ut till anmälda deltagare per mejl.


Ur programmet:

Programmet uppdateras löpande

MUCF: Lokala skillnader i arbetssätt samt olika faktorer som påverkar hur kommuner lyckas i arbetet med unga som varken arbetar eller studerar

Jennie Bloom , MUCF
Charlotte Abelin Hjertström, MUCF

Att utbilda sig och börja arbeta är viktiga steg på vägen mot ett självständigt liv för unga. De flesta klarar detta bra, men nästan var tionde ung person i åldern 16–29 år befinner sig någon gång i en situation utan vare sig studier eller arbete. Unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar är särskilt utsatta när det gäller etablering på arbetsmarknaden.

Skolverket: Hur lyckas vi med tidiga och samordnade insatser för barn och unga?

Ebba Silfverstolpe Agardh, Skolverket
Kjerstin Bergman, Socialstyrelsen

Ebba Silfverstolpe Agardh och Kjerstin Bergman berättar om arbetet med och erfarenheterna från de nationella satsningarna på tidiga och samordnade insatser (TSI) för barn och unga som är i behov av stöd från flera aktörer, samt om arbetet med skolsociala team.

Forskningsrådet Forte: Vad säger forskningen om insatser och stöd?

Lidija Kolouh, Forte
Presentation av nya kunskapsöversikter inom ramen för ett regeringsuppdrag att sammanställa aktuell forskning på området.

  • Mara Westling Allodi, Stockholms universitet: Förebyggande insatser för att hindra att unga med psykisk ohälsa och/eller funktionsnedsättning blir utan arbete eller studier
  • Frida Jonsson, Umeå universitet: Insatser för att stötta unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning som varken arbetar eller studerar (https://www.umu.se/personal/frida-jonsson/)

Konferensen arrangeras av MUCF, Forte och Skolverket.