Konferens med aktuell kunskap om förebyggande och inkluderande insatser för unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier.

I Sverige finns cirka 130 000 unga som varken arbetar eller studerar, och många har stått utanför arbetslivet och studier i flera år. Unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa är tydligt överrepresenterade i denna grupp.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Skolverket och Forte arrangerade en digital konferens som fokuserar på aktuell kunskap och forskning om hälsofrämjande och förebyggande insatser, samt stöd för barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier.

Vilka främjande och förebyggande insatser fungerar och varför? Hur kan vi stärka stödet för barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa? Och hur stöttar vi de unga som redan står utanför studier och arbete?

Under konferensen lanserade Forte två kunskapsöversikter inom området, dels en om förebyggande åtgärder för den här gruppen unga dels en om insatser för unga som har hamnat utanför studier och arbete.

Konferensen riktade sig till beslutsfattare och yrkesverksamma som arbetar med barn och unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. Syftet är att förse dig med den senaste kunskapen inom området och stärka ditt arbete med att främja och stödja barns och ungas etablering i studier och arbetsliv.


Program

10.00 – Inledning

Socialminister Jakob Forssmed och Jennie Bloom, avdelningen för kunskapsstöd, MUCF

10.15 – Ungas röster

Samtal med ungdomar om behov och vägar framåt kring stöd för den här gruppen unga.

10.35 – Lokala skillnader i  hur kommuner lyckas i arbetet med unga som varken arbetar eller studerar

Carl-Axel Sandén, MUCF

Skilda arbetssätt samt olika faktorer som påverkar hur vi lyckas stötta unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar som är särskilt utsatta när det gäller att fullfölja studier och etablering på arbetsmarknaden.

11.10 – Tidiga och samordnade insatser för barn och unga och skolsociala team

Ebba Silfverstolpe Agardh, Skolverket och Kjerstin Bergman, Socialstyrelsen

Erfarenheter från de nationella satsningarna på tidiga och samordnade insatser (TSI) för barn och unga som är i behov av stöd från flera aktörer, samt om arbetet med skolsociala team.

11.50 – Paus

12.50 – Vad säger forskningen om förebyggande insatser och stöd?

Lidija Kolouh, Forte, Mara Westling Allodi, Stockholms universitet och Frida Jonsson, Umeå universitet

Presentation av två nya kunskapsöversikter inom ramen för ett regeringsuppdrag att sammanställa aktuell forskning om unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättning som varken arbetar eller studerar. Författarna berättar om resultaten kring förebyggande insatser respektive stödjande insatser.

14:10 SamSTART – hjälp att komma ut i arbetslivet

Christian Skoog, Arbetsförmedlingen

SamSTART är ett projekt som hjälper elever med funktionsvariation eller särskilda behov att förbereda sig för arbetslivet eller vidare studier.

14:30 Panelsamtal

Helen Myslek, Skolverket,  Frida Jonsson, Umeå universitet, Jennie Bloom, MUCF och ungdomsrepresentant från specialistpsykiatrins resursgrupp vid Region Kronoberg

Avslutande samtal om hur vi kan arbeta vidare med förebyggande och inkluderande insatser för unga med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa som står utanför arbetsliv och studier.

Moderator: Maja Dahl  


Konferensen arrangeras av MUCF, Forte och Skolverket.