Samordningsområden
Forte har i uppdrag av regeringen att samordna den nationella forskningen inom fem områden: barn och unga, äldre, funktionshinder, socialvetenskaplig alkohol- och narkotikaforskning samt internationell migration och etniska relationer (IMER). På denna sida kan du läsa mer om Fortes roll som samordningsansvarig och om varje samordningsområde.
Samordning för ökat genomslag och samhällsnytta
Som samordnare arbetar Forte för att skapa en överblick över forskningen inom våra samordningsområden, identifiera kunskapsluckor och bidra till att forskningsresultaten kommer samhället till nytta. Samordningsansvaret gäller den forskning som har koppling till Fortes övergripande områden: hälsa, arbetsliv och välfärd. Vi arbetar också för att öka samverkan mellan olika aktörer med koppling till våra samordningsområden, till exempel forskarsamhället, forskningsfinansiärer, myndigheter och brukarorganisationer.
Fortes samordningsansvar ska på lång sikt öka genomslaget av forskning i olika samhällssektorer och stimulera implementeringen av forskningsresultat. Det gör vi genom att överbrygga avståndet mellan forskning, policy och praktik.
Fortes samordningsområden
Barn och unga
Forte samordnar forskning kring barn och ungdomar genom hela uppväxten – från nyfödd till ung vuxen. Området är tvärvetenskapligt och innehåller bland annat studier om barns och ungdomars uppväxtvillkor och levnadsförhållanden. Särskilt viktiga områden är forskning om barns och ungdomars hälsa samt forskning om utsatta barn och ungdomar. Studier inom området kan bland annat vara inriktade på familj, föräldraförsäkring, barnomsorg, fritid och skola.
Läs mer om barn och unga
Äldre
Äldreforskning är ett brett och tvärvetenskapligt forskningsområde. Hit hör till exempel studier av åldrandets sjukdomar liksom de äldres välfärd och roll i samhället. Forskning kan också röra frågor som ofrivillig ensamhet och äldres psykiska hälsa, gränsdragningar och samverkan mellan sjukvård och äldreomsorg, eller välfärdsteknikens utmaningar och möjligheter.
Läs mer om äldreforskning
Funktionshinder
Forskning om funktionshinder är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som inrymmer ett flertal olika teoretiska perspektiv. Forskningen fokuserar på relationen mellan personer med funktionsnedsättning och deras omgivning. Det kan till exempel gälla faktorer och processer i samhälle och miljö som gör funktionsnedsättningar till funktionshinder.
Läs mer om funktionshinder
Socialvetenskaplig alkohol- och narkotikaforskning
Forte har i uppdrag av regeringen att samordna den socialvetenskapliga och tvärvetenskapliga forskningen om alkohol- och narkotika. Uppdraget omfattar både grundforskning och tillämpad forskning. För att samla kunskapen om olika typer av beroendeproblematik har Forte sedan 2019 valt att bredda sitt uppdrag till att även inkludera forskning om dopning, tobak och spel om pengar. Målet är att främja synergieffekter mellan dessa områden, vilket i sin tur stärker både forskningen och dess samhällsrelevans.
Läs mer om socialvetenskaplig alkohol- och narkotikaforskning
Internationell migration och etniska relationer (IMER)
Forskningsfältet IMER omfattar forskning som rör den internationella migrationen samt dess orsaker och konsekvenser. Det innefattar till exempel frågeställningar kring integration, segregation, rasism och attityder, men också frågor om migrationspolitik och medborgarskap.