Vård och omsorg för personer med demenssjukdom

Demens är en av de snabbast växande folksjukdomarna i Sverige. Eftersom sjukdomen påverkar minnet och andra viktiga funktioner i vardagen innebär det stora utmaningar, både för den som är sjuk och för anhöriga. Forte satsar under fyra år på forskning om vård och omsorg för personer med demenssjukdom.

Demens är en kronisk sjukdom som förvärras med tiden. Forte fick i forskningspropositionen 2024/25:60 i uppdrag av regeringen att satsa totalt 239 miljoner kronor under fyra år på forskning om vård och omsorg för personer med demenssjukdom.

Vilken forskning behövs?

I dag fokuserar vården och omsorgen främst på att lindra symtom och ge stöd i vardagen. För att förbättra hjälpen som erbjuds behövs mer kunskap om hur vård, omvårdnad och socialt stöd bäst ska utformas. Det krävs också att olika yrkesgrupper samarbetar – exempelvis vårdpersonal, socialarbetare och forskare. Mer kunskap om tidiga och förebyggande insatser behövs eftersom allt fler kommer att få diagnosen lindrig kognitiv störning, vilket kan vara ett tidigt tecken på demens. Vissa grupper av personer med demenssjukdom har också särskilda behov som behöver lyftas fram i forskningen.

Kontakt

Ulrika Thomsson Myrvang

Sofie Wallerström

Senast uppdaterad: 29 april 2025