Program för en hållbar socialtjänst

Socialtjänsten är ett skyddsnät i samhället och en viktig del av den svenska välfärden. Kunskapen om hur socialtjänsten kan utformas för att vara långsiktigt hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad behöver öka. Ett tioårigt, nationellt forskningsprogram är en del i regeringens satsning för svara upp mot detta.

I forskningspropositionen 2024/25:60 fick Forte i uppdrag att etablera ett tioårigt, nationellt forskningsprogram för en hållbar socialtjänst. Satsningen är en del av regeringens arbete med att stärka socialtjänstens utveckling och stödjer den pågående omställningen mot en mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst. Programmet är just nu under uppbyggnad, och en strategisk agenda kommer att tas fram som vägledning för det fortsatta arbetet.

Uppdraget att inrätta det nya programmet bygger vidare på de erfarenheter som gjorts inom Fortes program för tillämpad välfärdsforskning, som sedan 2017 har bidragit till att stärka kunskapsbasen i socialtjänsten genom praktiknära forskning i nära samverkan med verksamheter.

Vad ska programmet bidra med?

I forskningspropositionen som beskriver det nya forskningsprogrammet nämns följande behov som programmet bör svara upp mot:

  • stöd till interventions- och effektstudier som utvärderar insatser och aktiviteter för klienter och brukare
  • ökad kunskap om hur socialtjänsten kan utformas för att vara långsiktigt hållbar, mer förebggande och kunskapsbaserad
  • ökad kunskap om samhällsplanering och hur ett samhälle kan utformas för att minska utanförskap och sociala problem, samt främja självständighet och delaktighet för alla oavsett förutsättningar
  • ökad kunskap om digitaliseringens påverkan på enskilda, socialtjänstens verksamheter och dess personal
  • kunskap om hur hot och våld mot tjänstemän inom socialtjänsten kan hanteras och förebyggas
  • ökad kunskap om kvalitativa insatser inom socialtjänsten, även kommunala
    insatser enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade
  • ökad kunskap om det klientnära sociala arbetet
  • möjlighet för FoU-miljöer och andra verksamhetsnära aktörer utanför universitet och högskolor att ta del av forskningsmedel
  • möjlighet att använda medel för att sprida forskningsresultat.

Kontakt

Oddný Sverrisdóttir Notstrand

Aiga Giangiacomo

Senast uppdaterad: 5 maj 2025