Öppen
Utlysning
Centrumbidrag 2025
Centrumbidrag är en utlysning av bidrag till forskningscentrum. Syftet är att stärka forskningsmiljöer som genom forskning av hög kvalitet och relevans, möter samhällets kunskapsbehov och bidrar till stor samhällsnytta. Utlysningen har fyra tematiska spår.
Snabbfakta
Bidragsform: Centrumbidrag
Bidragsbelopp: 80-120 miljoner kronor, beroende på tematiskt spår.
Projekttid: Centrumbidrag är tioåriga, men beslut kommer i ett första skede att fattas om finansiering för en period om sex år.
Söks av: Detta är en organisationsutlysning där svenska lärosäten kan ansöka om bidrag.
Antal ansökningar: Högst en ansökan per huvudsökande organisation i varje spår.
Tematiska spår:
Kvinnors hälsa och sjukdomar
Vård och omsorg för personer med demenssjukdom
Återgång i arbete
Allvarliga psykiska sjukdomar
Bakgrund och syfte
Den här utlysningen syftar till att långsiktigt främja forskning av hög kvalitet som adresserar aktuella samhällsproblem inom fyra tematiska spår. Målet är att förstärka eller utveckla dynamiska och starka forskningsmiljöer som med framstående vetenskapliga bidrag möter samhällets kunskapsbehov och skapar stor samhällsnytta.
Forskningens potential att ta sig an komplexa frågeställningar kring viktiga samhällsutmaningar är kopplade till möjligheterna att bedriva större, tvärvetenskapliga samarbeten över en längre tid inom ramen för starka forskningsmiljöer. Forte ser därför ett behov av att främja starka forskningsmiljöer vid svenska lärosäten. Sådana byggs upp över tid och för detta krävs forskningsfinansiering som är långsiktig, stabil och förutsägbar.
En stark forskningsmiljö är en grogrund för högkvalitativ, nydanande och fördjupad forskning som använder sig av olika angreppssätt och metoder. Den ska flytta fram gränserna för det kända, men även ge utrymme att utmana rådande föreställningar. Forskningen bedrivs i samverkan med relevanta samhällsaktörer, och kommunikation sker med omgivande samhälle, vilket ökar forskningens kvalitet och relevans och på så sätt även dess potential för nyttiggörande.
Högkvalitativ forskning och samverkan med samhället attraherar framstående forskare globalt, vilket främjar lärande och kompetensutveckling. Detta skapar en miljö med högt i tak där nya forskningsidéer kan prövas. En stark forskningsmiljö är mångfacetterad, internationell och jämställd.
Inriktning
Centrumbidrag ges till särskilt framträdande forskningsmiljöer vid svenska lärosäten som är, eller har god potential att bli, nationellt ledande eller internationellt framstående. Bidraget är avsett att stärka och utveckla forskningsmiljöerna så att de kan attrahera hög kompetens och etablera betydelsefulla samarbeten inom och utanför akademin och därmed få stärkta förutsättningar att bedriva innovativ och samhällsrelevant forskning av hög kvalitet.
Forskningsagenda, organisation och ledning
Forskningen vid centrumen ska vägledas av en tydlig forskningsagenda med höga ambitioner både vad gäller vetenskaplig utveckling och kvalitet, samt förmågan att bygga kunskap kring och hitta lösningar på viktiga samhällsproblem. Centrumen bör ha en tydlig strategi för hur man ska uppnå forskningsagendans målsättningar, men med stor flexibilitet för att kunna utveckla, pröva och följa nya idéer. Forskningscentrumens organisation ska främja ett strategiskt akademiskt ledarskap med förmåga att säkerställa att forskningen bedrivs i enlighet med centrumets agenda. Organisationen ska garantera att verksamhetens olika delar arbetar tillsammans mot en gemensam målsättning. Ledningen ska ha ett tydligt mandat att fatta de beslut som krävs för att effektivt leda verksamheten. Centrumet ska ha tydligt formulerade mål som går att följa upp under bidragsperioden, så att utvärdering kan ske löpande och strategier kan justeras vid behov.
Nyttiggörande och samverkan
Forskningen ska genomföras i samverkan med relevanta aktörer utanför akademin, då detta ökar sannolikheten för att forskningen kommer till användning. Samverkan kan ske på olika sätt men handlar om att inkludera relevanta samhällsaktörer i forskningen, inklusive dess planering, design, insamling och analys av data samt tolkning, spridning och implementering av resultat. Samskapande metoder, vilket innebär en särskilt hög grad av samverkan, kan med fördel användas. Det bör finnas en väl motiverad plan för hur samverkan är tänkt att ske i olika delar av forskningen och med vem. Relevanta samhällsaktörer kan inkludera organisationer inom privat, offentlig och civil sektor som berörs av centrumets forskning och som har intresse av dess resultat. Kostnader för medverkan i forskningen hos samverkansparter bör inkluderas i centrumets budget. För att ytterligare stärka förutsättningarna för forskningens kommunikation och nyttiggörande ska det finnas en ändamålsenlig plan för hur forskningsresultaten ska spridas till relevanta målgrupper.
Arena för samarbete
Forskningscentrumen ska utgöra en arena för samarbete mellan forskare med olika perspektiv och expertis, där de tillsammans ska arbeta i enlighet med centrumets forskningsagenda. Forskningen inom centrumen ska ske genom mång- och tvärvetenskapliga samarbeten där olika vetenskapliga perspektiv och metoder används, och det ska tydligt framgå av ansökan hur detta bidrar till att lösa komplexa forskningsproblem och skapa samhällelig nytta. Köns- och genusperspektiv ska beaktas i forskningens innehåll, så som dess frågeställningar, metoder, analyser eller resultat, när det är tillämpligt. Internationella forskningssamarbeten kan med fördel också ingå, för att möjliggöra att kunskap och kompetens från det internationella forskarsamhället tillförs forskningscentrumet. Särskilt uppmuntras gästforskarvistelser av forskare från lärosäten i USA, som då kan finansieras med bidraget. Deltagande forskare bör utgöra en blandning av seniora och juniora forskare, för att säkerställa kunskapsöverföring och återväxt i forskningsfältet. Det förväntas att man strävar efter en jämn könsfördelning bland deltagarna i centrumet.
Centrumets placering och sammansättning
Forskningscentrumen ska etableras vid ett svenskt lärosäte. För att säkerställa goda möjligheter till ett aktivt och nära samarbete ska huvuddelen av de deltagande forskarna arbeta vid det lärosäte där forskningscentrumet är placerat, räknat som minst två tredjedelar av budgeterade lönemedel för vetenskaplig personal (ej inräknat samverkansaktörer). Utöver detta är det möjligt att inkludera forskare som arbetar vid andra lärosäten eller forskningsorganisationer för att på så vis knyta till sig viktig kompetens. Om det krävs för att skapa en stark forskningsmiljö är det möjligt för flera forskningsorganisationer att gå ihop och ansöka om ett distribuerat centrum. Det är då avgörande att centrumet har förmåga att fungera som en sammanhållen miljö med en forskningsagenda och ett aktivt och nära samarbete. Ansökan om ett distribuerat centrum ska koordineras av ett lärosäte. För distribuerade centrum behöver huvuddelen av de deltagande forskarna arbeta vid de medverkande forskningsorganisationerna, räknat på samma sätt som ovan beskrivet.
Lärosätets engagemang
Forskningscentrumen förväntas samarbeta med sin omedelbara akademiska omgivning, vilket innebär att det finns ett ömsesidigt utbyte med andra delar av lärosätet. Detta kan exempelvis innebära gemensam seminarieverksamhet, samarbete i utbildning på avancerad och/eller forskarnivå eller andra samarbeten som gynnar såväl forskningscentrumet som andra delar av lärosätet.
Det finns inga formella krav på medfinansiering, men Forte förutsätter att de miljöer som får stöd också kan attrahera annan och kompletterande finansiering för verksamheten inom centrumet.
Centrumbidrag söks för ett av nedanstående tematiska spår. Läs beskrivningen för respektive spår på sidorna nedan:
Notera att Forte inte finansierar kliniska (medicinska) behandlingsstudier eller biomedicinsk (preklinisk) forskning (se stycket Kvinnors hälsa och sjukdomar för särskilda regler som gäller det spåret). Analyser av miljöexponeringar som inte tydligt kan kopplas till hälsoeffekter eller arbetsliv ingår inte heller i Fortes område.
Om bidraget
Centrumbidrag syftar till att utveckla starka och dynamiska forskningsmiljöer som med framstående vetenskapliga bidrag möter samhällets kunskapsbehov och skapar stor nytta. Bidraget ska göra det möjligt att utforska komplexa samhällsutmaningar ur olika perspektiv under en längre tid.
Projekttid
Centrumbidrag är tioåriga, men beslut kommer i ett första skede fattas om finansiering för en period om sex år. Efter en vetenskaplig halvtidsutvärdering kommer ett nytt beslut att fattas om finansiering för återstående bidragstid.
Bidragsbelopp
Det maximala bidragsbeloppet som är möjligt att söka skiljer sig åt mellan utlysningens fyra spår. Bidragsbeloppen som anges nedan gäller för en period om tio år. Bidragsbeloppet som söks kan variera mellan åren men får totalt över tio år ej överskrida angivet maxbelopp. Sökta belopp per år ska motsvara hur medlen planeras att användas. Observera att maxbeloppet inkluderar så kallade indirekta kostnader (OH). Ansökningar som överskrider den specificerade gränsen kommer att avslås.
- Kvinnors hälsa och sjukdomar: 120 miljoner kronor
- Vård och omsorg för personer med demenssjukdom: 100 miljoner kronor
- Återgång i arbete: 83 miljoner kronor
- Allvarliga psykiska sjukdomar: 80 miljoner kronor
Antal ansökningar
Högst en ansökan per huvudsökande organisation i varje spår är tillåtet i denna utlysning. Det är inte tillåtet att skicka in samma eller snarlika ansökningar i flera olika spår. Det är inte heller tillåtet att skicka in samma eller snarlika ansökningar med olika huvudsökande organisation. Vid överträdelse riskerar samtliga berörda ansökningar att avslås eller avvisas.
Viktigt att veta innan du ansöker
Innan du påbörjar din ansökan, läs igenom informationen på den här webbsidan samt försäkra dig om att följande villkor är uppfyllda:
- Huvudsökande organisation har ett organisationskonto i ansökningssystemet Prisma
Länk till annan webbplats. och har blivit godkänd som medelsförvaltare hos Forte. Fortes kriterier för godkännande av medelsförvaltare
- Projektledare och medverkande forskare har skapat personliga konton i Prisma
- CV- och publikationsuppgifter för projektledare och medverkande forskare har lagrats på respektive persons konto
Använd dig även av dokumentet "Instruktioner för ansökningsformuläret" när du fyller i din ansökan: Instruktioner för ansökningsformuläret Pdf, 276.5 kB.
Att söka bidrag som organisation
Detta är en organisationsutlysning där svenska lärosäten kan ansöka om bidrag. Organisationsutlysningar är endast synliga för användare som är inloggade med ett organisationskonto i ansöknings- och granskningssystemet Prisma. Endast organisationskontoansvarig eller ansökningsansvarig hos organisationen kan initiera ansökan i Prisma.
Den som har initierat ansökan kan därefter bjuda in en projektledare (dvs. den person som är tänkt att leda forskningscentrumet) att fylla i ansökans innehåll. Vidare bör forskare med ledningsansvar för delprojekt eller arbetspaket inom forskningscentrumet (maximalt 10 stycken) bjudas in som medverkande forskare till ansökan i Prisma. Övriga deltagare bör beskrivas i ansökan men ska inte bjudas in som medverkande i Prisma.
Mer detaljerade instruktioner för organisationsansökan finns i Prismas användarstöd under Organisationskonto - Söka bidrag, organisation Länk till annan webbplats..
Behörighetskrav för projektledaren
Doktorsexamen
För att kunna söka bidrag i den här utlysningen måste projektledaren ha avlagt doktorsexamen senast det datum då utlysningen stänger.
Återrapportering av tidigare bidrag
Projektledaren ska ha slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid. Detta gäller endast bidrag där tidpunkten för slutlig återrapportering har passerat. Vi tar hänsyn till eventuell tidigare beviljad förlängning av dispositionstiden och därmed senarelagt datum för återrapportering.
Bidragsvillkor
För att kunna ta emot bidrag från Forte måste organisationskontoansvarig eller ansökningsansvarig signera de bidragsvillkor som satts upp för utlysningen. Signering sker i Prisma efter att bidragsbeslut har fattats.
För denna utlysning gäller Fortes generella bidragsvillkor. Dessutom tillkommer särskilda bidragsvillkor om vetenskaplig utvärdering av forskningscentrumet samt beslut om fortsatt finansiering för år 7-10.
Fortes generella bidragsvillkor
Användande av AI-verktyg
Forte har inget förbud mot att använda AI-verktyg i forskningen eller för att skriva ansökningar. Du som sökande har ansvar för att innehållet i ansökan är korrekt och att forskningen kan genomföras på det sätt som beskrivs. Ansökan får inte innehålla plagiat, falska, manipulerade eller på annat sätt oriktiga uppgifter.
Artificiell intelligens som används som verktyg i forskningen i en betydande utsträckning (exempelvis för att tolka data eller göra litteraturstudie) ska beskrivas i ansökan likt andra metoder i forskningen.
Riktlinjer för användande av AI-verktyg
Internationell forskning
Ansökningar med internationella inslag ska följa Fortes riktlinjer för internationell forskning. Forte ser positivt på internationell forskningssamverkan. Fortes områden rymmer komplexa samhällsutmaningar där internationell forskningssamverkan och forskarmobilitet kan ge viktiga bidrag. Försvars- och säkerhetspolitiska aspekter ska alltid beaktas vid internationell forskningssamverkan.
Bidrag från Forte kan användas för att finansiera forskning där vissa delar bedrivs i andra länder, men forskningen ska vara initierad, ledd och i huvudsak utförd från Sverige eller del i internationell samarbetsforskning. Forskningen ska också vara av relevans för Sverige och svenska förhållanden, vilket ska motiveras i ansökan.
I den här utlysningen uppmuntras särskilt gästforskarvistelser av forskare från lärosäten i USA, som då kan finansieras med bidraget.
Riktlinjer för internationell forskning
Öppen tillgång
Genom att ta emot bidrag från Forte accepterar du som huvudsökande även Fortes riktlinjer för publicering med öppen tillgång. Forte täcker inte kostnader för open access-publicering inom ramen för de forskningsbidrag vi beviljar. I de fall sådana kostnader tas upp i ansökan kommer dessa att strykas vid eventuellt bidrag.
Riktlinjer för publicering med öppen tillgång
Offentlighetsprincipen
Din ansökan betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit in till Forte. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Om din ansökan blir beviljad kommer den svenska och engelska sammanfattningen att publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning.
Översättningar av utlysningsinformationen
Utlysningstexter, ansökningsformulär och instruktionstexter finns översatta till engelska men vid otydligheter i översättningen har de svenska versionerna företräde.
Språk
Eftersom ansökningarna kommer att bedömas av internationella experter bör de i sin helhet skrivas på engelska (undantaget de fält där det särskilt efterfrågas text på svenska). Forte tar inget ansvar för kvaliteten på eventuella översättningar.
Bedömning
Ansökan ska uppfylla följande villkor:
- Att projektledaren har en utfärdad doktorsexamen
- Att projektledaren har slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid
- Att ansökans innehåll inte uppenbart faller utanför Fortes områden (se texten om Kvinnors hälsa och sjukdomar för de särskilda regler som gäller det spåret) och/eller utlysningens inriktning (kontrolleras i samråd med beredningsgruppens ordförande)
- Att ansökans budget ligger inom ramarna för tillåtna bidragsbelopp inom respektive spår i utlysningen
- Att huvudsökande organisation inte lämnat in mer än en ansökan per spår
- Att samma eller snarlika ansökningar inte förekommer i flera olika spår
- Att samma eller snarlika ansökningar inte förekommer med olika huvudsökande organisation
Om ansökan inte uppfyller villkoren kommer den att avslås eller avvisas.
Granskning
Alla ansökningar som uppfyller villkoren för utlysningen lämnas över till Fortes beredningsgrupper för granskning. Utifrån deras bedömning är det Fortes styrelse som tar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas.
För att beviljas finansiering från Forte måste en ansökan möta uppställda krav, hålla hög vetenskaplig kvalitet, vara samhällsrelevant och vara genomförbar. Ansökningar bedöms utifrån de bedömningskriterier som beskrivs nedan. Bedömningen är en helhetsbedömning som väger samman samtliga kriterier och relaterar dessa till utlysningen och dess syfte. Centralt i bedömningen är hur den sökande har motiverat de olika val som gjorts i ansökan.
Fortes strävan är att de forskningscentrum som beviljas inom respektive spår skiljer sig åt tematiskt, och därför kommer ansökningarnas tematik beaktas när beslut om finansiering fattas.
Fortes processer för bedömning och beslut
Bedömningskriterier
Krav
- Forterelevans: Forskningen ska vara relevant i relation till Fortes områden och utlysningens inriktning (se texten om Kvinnors hälsa och sjukdomar för de särskilda regler som gäller det spåret).
- Köns- och genusperspektiv: Ett köns- och genusperspektiv ska beaktas i forskningen, om tillämpligt.
- Etik: Forskningen ska bedrivas etiskt och eventuell etisk problematik ska hanteras på ett lämpligt sätt.
Vetenskaplig kvalitet
- Syfte, frågeställningar, teorianknytning och bakgrund: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens syfte, frågeställningar, teorianknytning och bakgrund, inklusive dess förankring i tidigare forskning.
- Studiedesign, material och metod: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens design, empiriska material och metoder för datainsamling och analys, samt lämpligheten av dessa i förhållande till forskningens syfte och frågeställningar.
- Originalitet: Forskningens potential att bidra till forskningsfronten, till exempel genom att utveckla ny kunskap, nya metoder, teorier och/eller data.
- Mång- och/eller tvärvetenskap: Relevansen av en mång- och/eller tvärvetenskaplig ansats för den vetenskapliga kvaliteten, om tillämpligt.
Samhällsrelevans och nyttiggörande
- Relevans för omgivande samhälle: Forskningens betydelse för aktuella samhällsutmaningar samt forskningens bidrag för att hantera dessa.
- Nytta för omgivande samhälle: Forskningens nytta för omgivande samhälle på kort och/eller lång sikt samt hur denna är tänkt att främjas.
- Samverkan med omgivande samhälle: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av planen för samverkan med de aktörer som berörs av forskningen, om tillämpligt.
- Kommunikation av forskningsresultat: Rimlighet och ändamålsenlighet i planerad kommunikation för samtliga relevanta målgrupper.
Genomförbarhet
- Arbetsplan: Arbetsplanens tydlighet och rimlighet för forskningens genomförande.
- Kompetens: Deltagarnas kompetens och färdigheter i förhållande till behoven för forskningens genomförande.
- Budget och bemanning: Rimlighet i budgeterade kostnader och deltagarnas planerade arbetsinsatser för forskningens genomförande.
Organisation och ledning
- Centrumets organisation främjar ett tydligt och sammanhållet ledarskap av verksamheten, i linje med dess forskningsagenda.
Långsiktig kunskapsutveckling
- Centrumets betydelse för en långsiktig kunskapsutveckling.
Beslut och yttranden
När beslut har fattats för ansökan publiceras det på organisationens konto i Prisma, under ”Organisationsansökningar”. På samma sida är det även möjligt att ta del av det yttrande som beredningsgruppen har skrivit om ansökan.
Ansökan
Fortes generella guider
Läs texterna ovan noga innan du börjar med din ansökan. Besök gärna våra sidor med generell information om ansöknings- och bedömningsprocessen.
Ansökan
Alla ansökningar skickas in via ansöknings- och granskningssystemet Prisma. Använd dig av instruktionsdokumentet nedan när du fyller i ansökan.
Senast uppdaterad: 28 maj 2025