Barn och unga

Hur ser barn och ungas livsvillkor ut och vad är det som påverkar olika villkor och livsförlopp under uppväxten? Hur tillgodoser samhället barn och ungas rättigheter? Forte samordnar forskning kring barn och ungdomar genom hela uppväxten – från nyfödd till ung vuxen.

Vad forskar man om?

Området är tvärvetenskapligt och innehåller bland annat studier om barns och ungdomars uppväxtvillkor, levnadsförhållanden och vuxenblivande. Särskilt viktiga områden är forskning om barns och ungdomars hälsa samt forskning om utsatta barn och ungdomar.

FN:s barnkonvention vägleder

FN:s konvention om barnets rättigheter är sedan 2018 inkorporerad i svensk lagstiftning och slår fast alla barns lika värde och rättigheter, skydd mot diskriminering och principen om att barnets bästa ska beaktas i alla åtgärder som rör barn. Det behövs ett ständigt utvecklings- och förbättringsarbete för att säkerställa att konventionen efterlevs. Det arbetet behöver utgå från vetenskapligt grundad kunskap.

Barnkonventionen (Barnombudsmannens webbplats) Länk till annan webbplats.

Vad gör Forte på området?

Frågor som rör barn och unga ingår ofta i den forskning vi finansierar. Forte har också haft flera uppdrag med att ta fram kunskapsöversikter och att förmedla kunskap om barn och ungas hälsa och livsvillkor. Dessutom ingår området barn och unga ofta även i Fortes nationella program och särskilda satsningar.

Vårt uppdrag

Forte är samordnare av forskningsområdet barn och unga

Samordningsuppdraget innebär att Forte finansierar forskning inom området, bidrar till att skapa en överblick av forskningen som pågår inom området och bidrar till att forskningsresultaten kan komma samhället till nytta.

Våra samordningsområden

Kontakt

Anna-Karin Florén

Senast uppdaterad: 27 maj 2025