Kvinnors hälsa och sjukdomar

Forskning har en betydande roll för utvecklingen av såväl jämställdhet som kvinnors hälsa. På uppdrag av regeringen genomför Forte och Vetenskapsrådet en satsning på forskning om kvinnors hälsa och sjukdomar.

Det finns ett stort behov av forskning om sjukdomar och hälsotillstånd som är vanligare bland kvinnor, samt om gravidas hälsa och förlossningsvården. Genom att bygga starka forskningsmiljöer som på sikt är hållbara kan kunskap om kvinnors hälsa förbättras.

Vilken forskning behövs?

Kunskapen om kvinnors hälsa har länge fokuserat på den reproduktiva fasen i kvinnors liv. Villkor, möjligheter och behov kan dock variera under livets gång. Därför behöver forskning ur ett livsloppsperspektiv stärkas, det vill säga forskning om kvinnors hälsa och sjukdomar som en röd tråd genom livets olika faser, från barndomen till ålderdom.
Eftersom alla kvinnor inte har samma villkor eller förutsättningar till en god hälsa behövs också mer forskning som bidrar med kunskap om skillnader i livsvillkor och hälsa och hur dessa kan motverkas.

Det finns många forskningsbehov, men Forte har valt att satsa på två huvudsakliga områden:

  • sjukdomar och hälsotillstånd som är unika för eller vanligare bland kvinnor
  • gravidas hälsa och en jämlik förlossningsvård inklusive eftervård

Vad är målet med satsningen?

Målet är att skapa bättre jämställdhet inom hälsa och sjukvård genom att öka kunskapen om kvinnors hälsa och sjukdomar. Satsningen ska även bidra till att bygga upp starka forskningsmiljöer och skapa plattformar för att sprida och nyttiggöra resultat och främja samverkan och kommunikation mellan finansiärer, forskningsutförare, relevanta myndigheter och andra användare av forskningsresultaten.

Bakgrund till satsningen

Forte och Vetenskapsrådet lämnade 2023 in förslag till Socialdepartementet på en satsning på kvinnors hälsa och sjukdomar. Förslaget grundade sig i en rapport där myndigheterna kartlagt och analyserat forskningsbehov på området. Inventeringen av forskningsbehov gjordes i samverkan med forskare från olika discipliner, olika professioner och representanter från civilsamhällesorganisationer.

Kontakt

Nadja Fagrell Trygg

Senast uppdaterad: 7 maj 2025