- Vår verksamhet
- Internationellt samarbete
- Europeiskt samarbete
Europeiskt samarbete
Forte finansierar svenska forskare i olika europeiska forskningssamarbeten, och deltar i flera forskningsprogram, kommittéer, projekt och nätverk för att öka samverkan och det svenska deltagandet på den europeiska forskningsarenan. Här kan du läsa mer om våra europeiska samarbeten.
Horisont Europa – EU:s ramprogram för forskning och innovation
Horisont Europa är EU:s ramprogram för forskning och innovation, för perioden 2021–2027. Forte ingår i den svenska organisationen för Horisont Europa och deltar i arbetet i med att föra fram Sveriges ståndpunkter i EU-kommissionens programkommittéer. Vi lyfter aktuella kunskapsluckor och forskningsbehov inom våra områden hälsa, arbetsliv och välfärd och har fokus på social hållbarhet och Agenda 2030 när forsknings- och innovationsinriktningar beslutas och satsningar utformas.
Science Europe
Science Europe är en förening för forskningsfinansiärer och forskningsutförare i Europa som Forte aktivt deltar i. Föreningen arbetar för att stärka den europeiska forskningen och underlätta samarbete mellan olika forskningsaktörer. Just nu deltar Forte i tre av Science Europes arbetsgrupper: Open Science, Research Culture och Communication.
Science Europes webbplats Länk till annan webbplats.
NORFACE – Samhälls- och beteendevetenskaplig forskning
Nätverket NORFACE (New Opportunities for Research Funding Agency Co-operation in Europe) består av ett partnerskap av nationella forskningsfinansiärer från tjugo europeiska länder med inriktning på forskning inom områden samhälls- och beteendevetenskap. Forte och Vetenskapsrådet är Sveriges representanter i NORFACE.
NORFACE:s webbplats Länk till annan webbplats.
CHANSE – Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe
Forte har tillsammans med 26 andra forskningsfinansiärer från 24 länder, gått ihop i det EU-finansierade samarbetsprojektet CHANSE. Syftet med samarbetet är att göra en gemensam utlysning under 2021 med titeln: ”Transformations: social and cultural dynamics in the digital age” och sedan följa projekten som finansieras genom utlysningen. Utlysningen stängde i december 2021 och beslut fattades i maj/juni 2022 med projektstart september/november 2022. Under 2023 var Forte delaktig i ytterligare en utlysning: Förbättra välbefinnande för framtiden. Bakom utlysningen stod CHANSE i samarbete med NORFACE.
Kontakt för CHANSE
Aiga Giangiacomo
Tidigare ramprogram Horizon 2020
Forte deltar i två initiativ som startade inom det förra ramprogrammet Horizon 2020:
- Joint Programme More Years Better Lives (JPI MYBL) – forskning kring utmaningar och möjligheter till följd av en växande andel äldre personer i vår befolkning.
MYBL:s webbplatsLänk till annan webbplats.
- Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) – forskning riktad mot att hitta orsaker, utveckla botemedel och identifiera vårdformer för patienter med neurodegenerativa sjukdomar.
JPND:s webbplatsLänk till annan webbplats.
Senast uppdaterad: 29 april 2025

Vårt uppdrag
Forte ska främja och finansiera forskning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd, och arbeta för att forskningen ska komma till nytta i samhället.
%20scandinav_108b.jpg)
Upptäck forskning
Läs artiklar om aktuell forskning, hitta publikationer inom våra forskningsområden och se inspelade evenemang från våra webbinarier, konferenser och rapportsläpp.
%20ima163708.jpg)
Sök finansiering
Forte finansierar både grundforskning och behovsstyrd forskning inom hälsa, arbetsliv och välfärd. Vi erbjuder en rad olika finansieringsformer.