- Vår verksamhet
- Våra samordningsområden
- Internationell migration och etniska relationer (IMER)
Internationell migration och etniska relationer (IMER)
Människor rör sig över landsgränser av olika anledningar. 120 miljoner människor är på flykt från krig, konflikter och förföljelse i världen. Andra väljer att bosätta sig i annat land för att arbeta eller studera. Forte har ett samordningsansvar för forskning om internationell migration och etniska relationer.
Vad forskar man om?
Forskningsfältet IMER omfattar forskning som rör den internationella migrationen samt dess orsaker och konsekvenser. Det innefattar till exempel frågeställningar kring integration, segregation, rasism och attityder, men också frågor om migrationspolitik och medborgarskap.
Internationella överenskommelser vägleder
Sverige har undertecknat och följer flera internationella överenskommelser och konventioner kring internationell migration och etniska relationer. Dessa är vägledande för politiken och för vilken forskning som behövs på området. Bland annat definierar FN:s konvention om flyktingars rättsliga ställning vem som är flykting och vilka rättigheter och skyldigheter den personen har. 1954 års New York-konvention om statslösa personers rättsliga ställning beskriver antagna rättigheter och förmåner för statslösa individer.
Vad gör Forte på området?
Vi gör utlysningar på IMER-området, kommunicerar forskning och arbetar tillsammans med andra för att forskningen ska få ett ökat genomslag i samhället med forskningsresultat som vi sprider i Fortes kommunikationskanaler.
Forte är samordnare av forskningsområdet IMER
Samordningsuppdraget innebär att Forte finansierar forskning inom området, bidrar till att skapa en överblick av forskningen som pågår inom området och bidrar till att forskningsresultaten kan komma samhället till nytta.
Kontakt
Johan Söderlind
Senast uppdaterad: 27 maj 2025
%20skiss_SCA10401.jpg)
Upptäck forskning: Integration
Hur påverkas kommunerna av desinformationskampanjen mot socialtjänsten? Läs och se filmer om aktuell forskning inom området integration.
%20astai14003.jpg)
Våra utlysningar
Vad går forskningspengarna till? Finns det några öppna utlysningar på området? Se kommande, pågående och tidigare utlysningar.

Program för tillämpad välfärdsforskning
Sverige står inför betydande utmaningar där socialtjänsten spelar en central roll. Fortes nationella forskningsprogram är en tioårig satsning för att förbättra kunskapsläget inom området.