Öppen vetenskap

Resultat av offentligt finansierad forskning ska vara tillgängliga för alla. Forte har liksom övriga statliga finansiärer ett uppdrag sedan den forskningspolitiska propositionen 2020 att driva på och stödja utvecklingen för öppen vetenskap.

Omställning i samverkan

I januari 2024 presenterade Kungliga biblioteket nya nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Forte arbetar för att riktlinjernas prioriterade områden utvecklas i praktiken, men med ett tydligt fokus på att uppnå öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Till exempel bidrar vi för att täcka kostnader för publiceringsavtal med förlag som enbart publicerar med öppen tillgång och verkar även på andra sätt för att kostnader förknippade med öppen tillgänglig publicering inte ska belasta vare sig läsare eller enskilda författare.

Vårt arbete med omställningen till öppen vetenskap bedrivs i stor utsträckning i samverkan med andra myndigheter och aktörer, exempelvis övriga finansiärer, Kungliga biblioteket och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF).

Det är av stor vikt att vi inblandade aktörer kan samverka i publiceringslandskapet och driva på en förändring.

Jonas Björck

Generaldirektör, Forte

Internationellt sett har Sverige kommit långt med omställningen för öppen tillgång och Forte är verksamma både i EU-kommissionens arbetsgrupp för att utveckla publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE) samt i Coalition S som arbetar för omedelbar öppen tillgång till forskningsresultat.

Riktlinjer för forskare som fått medel av Forte

Ett annat sätt att driva på utvecklingen och omställningen är genom att ställa krav på de forskare vi finansierar. Resultat av forskning som beviljats medel från och med 2021 eller senare ska publiceras med omedelbar öppen tillgång (open access). Senast 2026 ska även forskningsdata som framställs inom ramen för offentligt finansierad forskning tillgängliggöras enligt principen ”så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt”.


Nationella riktlinjer för öppen vetenskap

Kungliga biblioteket har på uppdrag av regeringen tagit fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska vara ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har en viktig roll i omställningen till öppen vetenskap. Riktlinjerna omfattar följande sex områden som är prioriterade att utveckla fullt ut i Sverige:

  • Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer
  • Öppen tillgång till forskningsdata
  • Öppna forskningsmetoder
  • Öppna lärresurser
  • Allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen
  • Infrastrukturer som stödjer öppen vetenskap

Nationella riktlinjer för öppen vetenskap (kb.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktperson

Tove Hammarberg

Senast uppdaterad: 13 maj 2025