- Vår verksamhet
- Våra samordningsområden
- Funktionshinder
Funktionshinder
Att leva med en funktionsnedsättning innebär för många att förutsättningarna för delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor är sämre. Hur ser det ut idag och vad kan göras för att förändra och förbättra detta? Forte har i uppdrag att samordna forskningen på området funktionshinder.
Vad forskar man om?
Forskning om funktionshinder handlar om relationen mellan personer med funktionsnedsättning och deras omgivning. Det kan gälla omständigheter och skeenden i samhället som gör funktionsnedsättningar till funktionshinder och att identifiera hinder och lösningar för ökad delaktighet. Forskning om funktionshinder är ett tvärvetenskapligt forskningsområde där olika teoretiska perspektiv kan ingå.
FN:s funktionsrättskonvention vägleder
Det nationella målet för funktionshinderspolitiken ska säkerställa jämlika levnadsvillkor för den som lever med funktionsnedsättning.
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska vara vägledande för svensk funktionshinderpolitik och för vilken forskning som behövs på området. Konventionen reglerar vilka livsmöjligheter personer med funktionsnedsättning ska ha, vilka hinder som finns och hur man kan komma till rätta med dessa hinder. Den spänner över alla livsområden och sträcker sig från principiella ställningstaganden såsom tillgänglighet, jämlikhet, deltagande och självbestämmande till detaljerade krav på hur en viss rättighet ska förverkligas. På länkarna nedan kan du läsa mer om funktionshinderpolitiken och FN:s funktionsrättskonvention på Myndigheten för delaktighets (MFD:s) webbplats.
Funktionshinderpolitiken (MFD:s webbplats) Länk till annan webbplats.
Vad gör Forte på området?
Områdena funktionshinder och funktionsnedsättningar ingår i den forskning vi finansierar. Vi kommunicerar och sprider forskningsresultat i kunskapssammanställningar, på evenemang och i Fortes övriga kanaler .
Frågor som rör funktionshinder och funktionsnedsättningar kan även ingå i Fortes nationella program och särskilda satsningar. På länken nedan kan du läsa mer om Fortes uppdrag.
Forte är samordnare av forskningsområdet funktionshinder
Samordningsuppdraget innebär att Forte finansierar forskning inom området, bidrar till att skapa en överblick av forskningen som pågår inom området och bidrar till att forskningsresultaten kan komma samhället till nytta.
Kontakt
Dag Hervieu
Senast uppdaterad: 7 maj 2025
%20scandinav_tzjp.jpg)
Upptäck forskning: Funktionsnedsättning
Vad behöver blinda höra för att se bättre? Vilka risker kan adhd-läkemedel medföra? Läs och se filmer om aktuell forskning inom området funktionsnedsättning.
%20astai14003.jpg)
Våra utlysningar
Vad går forskningspengarna till? Finns det några öppna utlysningar på området? Se kommande, pågående och tidigare utlysningar.

Nationellt program för tillämpad välfärdsforskning
Sverige står inför betydande utmaningar där socialtjänsten spelar en central roll. Fortes nationella forskningsprogram är en tioårig satsning för att förbättra kunskapsläget inom området.