Nyhet
”Fortsatt samverkan är en nyckel för omställningen till öppen vetenskap”
I början av maj ordnade Kungliga biblioteket en konferens om öppen vetenskap i Sverige. Fortes generaldirektör deltog i en paneldiskussion och lyfte bland annat vikten av samverkan mellan forskningsfinansiärer, forskningsutförare och andra aktörer för att vi ska lyckas med omställningen. Nu kan du ta del av en inspelad version av konferensen.
Konferensen ”Öppen vetenskap i Sverige – vägen framåt” som hölls den 2 maj samlade lärosäten, finansiärer, forskare och organisationer för att diskutera utvecklingen av öppen vetenskap i Sverige. Det som låg till grund för diskussionerna var Sveriges nya riktlinjer för öppen vetenskap som Kungliga biblioteket publicerade i januari.
– En av de viktigaste frågorna i de nya riktlinjerna rör såklart öppen tillgång till vetenskapliga publikationer och det är av stor vikt att vi inblandade aktörer kan samverka i publiceringslandskapet och driva på en förändring så att exempelvis kostnader för publicering med öppen tillgång inte belastar enskilda forskare, säger Fortes generaldirektör Jonas Björck.
2023 kom Forte, Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova överens om att under 2024 och 2025 gemensamt täcka forskarnas kostnader för publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Under konferensen lyftes överenskommelsen som mycket positiv, och den bör fortsätta att vidareutvecklas.
– Förutom fortsatt nationell samverkan och utveckling av publiceringsvägarna behöver vi även fortsätta engagera oss på europeisk nivå. Forte deltar just nu i diskussioner om vidareutvecklingen av publiceringsplattformen Open Research Europe (ORE) och vi ingår i koalitionen CoARA som arbetar för att reformera befintlig praxis och utveckla gemensamma riktlinjer för bedömning av forskning där olika typer av aktiviteter som bidrar till forskningens kvalitet och nytta värderas, avslutar Jonas Björck.
På den fullbokade konferensen medverkade även representanter från UNESCO, Utbildningsdepartementet, Riksbankens jubileumsfond, Formas, Vetenskapsrådet och flera lärosäten.
» Se konferensen i sin helhet på Kungliga Bibliotekets filmwebb, KB Play Länk till annan webbplats.
Om Forte och öppen vetenskap
Sverige har tagit täten i många frågor rörande öppen tillgång och Forte driver omställningen både genom egna processförändringar och deltagande i nationella och internationella nätverk och projekt. När utveckling sker, inom vårt arbete eller inom de grupperingar där vi är aktiva, publicerar vi vanligtvis information om det i vårt nyhetsflöde.
Nationella riktlinjer för öppen vetenskap
KB har på uppdrag av regeringen tagit fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna ska vara ett stöd och en vägledning för de aktörer i Sverige som har en viktig roll i omställningen till öppen vetenskap. Riktlinjerna omfattar följande sex områden som är prioriterade att utveckla fullt ut i Sverige:
- Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer
- Öppen tillgång till forskningsdata
- Öppna forskningsmetoder
- Öppna lärresurser
- Allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen
- Infrastrukturer som stödjer öppen vetenskap
Läs mer hos Kungliga Biblioteket » Länk till annan webbplats.