Vanliga frågor och svar

Ska du ansöka om finansiering från Forte och har funderingar kring din ansökan? Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren. Observera att svaren ofta är generella och att det som gäller för en specifik utlysning framgår på utlysningssidan.

Bemanning och behörighet 6

Det är möjligt att söka medel i Fortes utlysningar som enskild forskare (om inte annat framgår av utlysningstexten). Vid bedömning av ansökan vägs projektets bemanning in i kriteriet om genomförbarhet och Fortes granskare bedömer då om det är rimligt att projektet utförs av en enskild forskare.

Det finns inga begränsningar gällande antal medverkande forskare eller deltagare i Fortes årliga utlysning av projektbidrag, men i andra utlysningar kan andra begränsningar gälla. Kontrollera därför alltid detta i utlysningstexten. De medverkande forskarna måste ha personliga konton i Prisma där de lägger in sitt CV. De måste också godkänna sin medverkan i projektet innan utlysningen stänger, annars går det inte att lämna in ansökan. Övriga deltagare behöver inte ha något personligt konto eller godkänna sin medverkan. De behöver inte heller namnges.

I utlysningar av projektbidrag finansieras uppgifter, inte tjänster. Dessa uppgifter kan utföras av exempelvis en doktorand. Alla som söker medel hos Forte, såväl huvudsökande som medverkande forskare, måste ha en utfärdad doktorsexamen och ett eget konto i Prisma. Det går dock att söka finansiering för lönekostnader för andra projektdeltagare som inte är formellt medverkande forskare. Tänk på att beskriva vad samtliga deltagare tillför projektet. Du anger lönekostnader för övriga projektdeltagare när du fyller i budgetdelen av ansökan. Personerna behöver inte vara namngivna. Observera att Forte inte finansierar doktorandutbildningar.

Alla som ingår i ansökan som medverkande forskare skapar personliga konton i Prisma. CV och publikationsuppgifter för huvudsökande och medverkande forskare sparas på respektive forskares personliga konto. Den som inte är medverkande forskare behöver inget personligt konto i Prisma och ska alltså inte ladda upp dessa uppgifter.

Du som är huvudsökande behöver inte ha en anställning vid ansökningstillfället, men om ansökan beviljas måste du vara anställd hos din medelsförvaltare. Anställningen ska minst motsvara den tid du avsätter för projektet (aktivitetsgrad). En viktig bedömningsgrund är att den tilltänkta projektledaren har tillräckligt med tid för att kunna genomföra projektet.

Alla svenska högskolor och universitet uppfyller våra kriterier och är godkända som medelsförvaltare. Det gäller även de flesta forskningsinstitut och regioner. Om du öppnar ett utkast i ett ansökansformulär för en Forte-utlysning i Prisma, kan du under sidan Medelsförvaltare filtrera fram organisationer. Finns din organisation där är den godkänd av Forte.

Internationella projektsamarbeten 3

Ja. Fortes bidrag kan användas för att finansiera forskning där vissa delar bedrivs i andra länder, men forskningen ska vara initierad, ledd och i huvudsak utförd från Sverige eller tydlig del i samarbetsforskning. Forskningen ska också vara av relevans för Sverige och svenska förhållanden. Tänk på att alltid beakta försvars- och säkerhetspolitiska aspekter vid internationell forskningssamverkan.

Vid projektstart måste den tilltänkta projektledaren (dvs. huvudsökanden) vara anställd av en organisation som är godkänd som medelsförvaltare hos Forte. Medelsförvaltaren måste vara en svensk organisation och uppfylla ett antal kriterier. Läs mer om kriterierna på länken nedan.

Kriterier för medelsförvaltare

Ja, bidraget från Forte får användas för att täcka kostnader för utländsk personal eller aktiviteter och tjänster som utförs i andra länder. Utländska deltagare kan avlönas i projektet, detta ska precis som alla kostnader motiveras i budgeten. På länken nedan kan du läsa mer om internationella samarbeten.

Riktlinjer för internationell forskning

Om den utländska forskaren är avgörande för projektets genomförande kan den skapa ett eget konto och ingå som medverkande forskare. Medverkande forskare måste inneha doktorsexamen. Observera att Forte ibland har särskilda internationella utlysningar där andra villkor kan gälla. Läs alltid utlysningstexten för den utlysning du är intresserad av att ansöka inom.

Fortes årliga utlysning av projektbidrag 7

Ja, med undantag för Fortes årliga etableringsutlysning. Du som är behörig att söka i både etableringsutlysningen och den årliga utlysningen av projektbidrag behöver välja vilken av utlysningarna du söker i.

Den årliga utlysningen av projektbidrag har dessutom en begränsningsregel som säger att du som är projektledare för ett pågående projektbidrag i en riktad utlysning inte är behörig att söka i den årliga projektutlysningen, oavsett om projekten liknar varandra eller inte. Det betyder att om du mottar ett projektbidrag i en riktad utlysning kommer din parallella ansökan i den årliga utlysningen inte gå vidare i beredningen. Om du skulle beviljas bidrag vid samma beslutstillfälle i både den årliga utlysningen av projektbidrag och en riktad utlysning hos Forte behöver du välja vilket bidrag du vill behålla, oavsett om projekten liknar varandra eller inte. Observera att du aldrig kan få anslag för liknande projekt, eller för delar av olika projekt som sammanfaller, i flera utlysningar.

Jag har ett projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag. Får jag söka...

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Nej
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Jag har ett projektbidrag inom riktad utlysning. Får jag söka...

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Nej
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Jag har ett etableringsbidrag. Får jag söka...

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Nej
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Jag har ett projektbidrag inom en internationell samarbetsutlysning. Får jag söka…

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Ja
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Jag har ett projektbidrag inom utlysningen av ”Projektbidrag för nya, förbättrade och tillgängliga forskningsdata 2024”. Får jag söka…

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Ja
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Jag har ett bidrag av annan bidragsform. Får jag söka...

  • projektbidrag inom den årliga utlysningen av projektbidrag? Ja
  • projektbidrag inom riktad utlysning? Ja
  • projektbidrag inom internationell samarbetsutlysning? Ja
  • annan bidragsform? Ja

Om du är projektledare för ett pågående projektbidrag som beviljats genom någon av Fortes utlysningar får du inte stå som huvudsökande för ett nytt projektbidrag i den årliga utlysningen av projektbidrag. Ett bidrag räknas som pågående inom bidragets projekttid (benämnt som ”bidragsperiod” i kontraktet för det beviljade bidraget). Om bidragsperioden är avslutad men du har kvarvarande dispositionstid går det bra att söka medel för ett nytt projekt.

Du får inte heller vara huvudsökande för bidrag i den årliga utlysningen av projektbidrag om du har ett pågående etableringsbidrag hos Forte.

Däremot kan du söka bidrag i den årliga utlysningen av projektbidrag om du har ett pågående projektbidrag inom en internationell samarbetsutlysning eller utlysningen ”Projektbidrag för nya, förbättrade och tillgängliga forskningsdata 2024”. Om du är projektledare för en annan typ av bidrag, som ett programbidrag, nyttiggörandebidrag eller nätverksbidrag, så går det också bra att söka.

Du kan söka bidrag som huvudsökande om du är medverkande forskare i ett eller flera pågående projekt.

Nej, du kan vara medverkande forskare i flera projekt. Du kan också söka bidrag som huvudsökande om du söker som medverkande forskare i ett eller flera andra projekt.

Ditt tidigare bidrag måste vara avslutat vid projektstart för nya ansökningar inom den årliga utlysningen av projektbidrag. Bidraget räknas som pågående inom bidragets projekttid (bidragsperiod). Bidragsperioden framgår av ditt kontrakt. Om bidragsperioden är avslutad, men du har kvarvarande dispositionstid, går det bra att söka medel för ett nytt projekt.

Nej, i den årliga utlysningen av projektbidrag har Forte ingen begränsning per år. I de fall det finns begränsningar så handlar det om det totala beloppet för hela bidragsperioden. I andra utlysningar kan andra regler gälla, så läs utlysningstexten noggrant.

Du hittar information om beredningsgrupperna och dess inriktning under utlysningens webbsida. I ansökningsformuläret väljer du vilken beredningsgrupp du anser att din ansökan passar bäst i. Du kan göra tre rangordnade val. Forte förbehåller sig rätten att placera ansökan i en annan beredningsgrupp.

Fortes områden och ämnesklassificering 2

Fortes tre forskningsområden är hälsa, arbetsliv och välfärd. Forte ansvarar även för att samordna den nationella forskningen inom fem utpekade områden: barn och unga, äldre, internationell migration och etniska relationer (IMER), funktionshinder samt socialvetenskaplig alkohol- och narkotikaforskning. Forte finansierar forskning också inom dessa områden. På länken nedan beskrivs vilken forskning som omfattas av våra forskningsområden.

Vilken forskning kan få bidrag

Ansökningar bedöms utifrån Fortes bedömningskriterier. Nyckelord, ämnesklassificering, globala hållbarhetsmål och liknande klassificeringar används främst för analys och uppföljning och ligger inte till grund för bedömningen av ansökan. Läs mer om bedömningskriterierna på länken nedan.

Bedömning och beslut

Budget och stödberättigande kostnader 4

I tabellen ”Aktivitetsgrad i projektet” anges hur mycket respektive deltagare ska arbeta i projektet. Detta är ofta samma omfattning som projektdeltagarna också söker lönemedel för, men det händer att personer arbetar mer i ett projekt än vad de avlönas. Om en deltagare ska avlönas i samma omfattning som dess aktivitetsgrad så fylls samma procentsats i under ”Aktivitetsgrad i projektet” samt ”Procent av lönen”.

Resultaten av offentligt finansierad forskning ska vara tillgängliga för alla. Därför ställer Forte krav på att resultat från Forte-finansierad forskning ska publiceras med öppen tillgång (open access). Forte finansierar öppet tillgänglig publicering genom att bidra till nationell finansiering av så kallade transformativa avtal mellan Kungliga biblioteket, finansiärer, lärosäten och förlag. Avtalen möjliggör fri publicering utan publiceringsavgifter för författarna (APC:er). Mot bakgrund av detta får kostnader för generella publiceringar inte tas upp som direkt kostnad i ansökan. Om detta ändå sker kommer Forte att dra av de sökta kostnaderna för publicering om ansökan beviljas medel.

Publicering med öppen tillgång

Forte har ingen regel som gör det otillåtet att anlita företag inom ramen för ett projekt, men det viktigt att tillse att den forskning som bedrivs inom projektet inte har kommersiella bindningar som påverkar dess objektivitet, oberoende eller öppenhet.

Generella bidragsvillkor

Forte kan inte finansiera projekt, delstudier eller aktiviteter som redan är finansierade av Forte eller någon annan finansiär. Det är dock möjligt att kombinera finansiering från Forte med finansiering från andra källor för att till exempel utvidga ett projekt. Det är då viktigt att i ansökan tydligt redogöra för detta så att det framgår vilka delar som redan är finansierade och hur de medel som söks från Forte kommer att användas. Observera att du alltid ska ange i ansökan om du har sökt eller fått finansiering för hela eller delar av ditt projekt från Forte eller någon annan finansiär.

Användning av AI-verktyg 2

Forte har inget förbud mot att använda AI-verktyg i forskningen eller för att skriva ansökningar. Du som sökande har ansvar för att innehållet i ansökan är korrekt och att forskningen kan genomföras på det sätt som det beskrivs. Ansökan får inte innehålla plagiat, falska, manipulerade eller på annat sätt oriktiga uppgifter.

Artificiell intelligens som används som verktyg i forskningen i en betydande utsträckning (exempelvis för att tolka data eller göra litteraturstudie) ska beskrivas i ansökan likt andra metoder i forskningen. Vid signering av ansökan intygar du att uppgifterna du angett är korrekta och följer Fortes instruktioner.

Riktlinjer för användande av AI-verktyg

AI får inte användas för att bedöma ansökningar. Bedömningen är en uppgift som ska utföras av en sakkunnig forskare eller en samhällsrepresentant som har rekryterats utifrån sin expertis inom området. Däremot kan AI användas för att förbättra språket i de yttranden som skrivs av beredningsgruppen, så länge inga personuppgifter eller känsliga uppgifter ur ansökan delas med verktyget.

Övriga frågor 4

Ja, skicka ett mejl till forte@forte.se för att begära ut offentliga handlingar. Tänk dock på att registraturen har liten möjlighet att sortera ut relevanta ansökningar. En rekommendation är därför att först identifiera ett relevant projekt i databasen Swecris på Vetenskapsrådets webbplats. I Swecris hittar du alla projekt som finansieras av Forte och det går att söka med nyckelord och andra variabler. Notera projektets ID och ange det i din förfrågan till Forte.

Fortefinansierade forskningsprojekt på swecris.se Länk till annan webbplats.

Nej, det är tyvärr inte möjligt att senarelägga starten för projektet. Däremot ger Forte alltid extra tid att disponera bidraget utöver den angivna bidragsperioden, vilket i praktiken ger möjlighet till viss flexibilitet. Dispositionstiden omfattar vanligen ett år men det kan variera beroende på bidragsform (i villkoren för ditt bidrag framgår vad som gäller). Läs mer om dispositionstid under punkt 3.2 i de generella bidragsvillkoren.

Generella bidragsvillkor

Ja, från och med 2022 får samtliga ansökningar skriftlig återkoppling som motiverar beslutet, oavsett om ansökan beviljas eller avslås.

När Forte fattat beslut om ansökan får du ett meddelande om det. Till beslutet hör ett separat dokument som innehåller beredningsgruppens gemensamma beslutsmotivering (yttrande). Det hittar du i Prisma under sidan ”Ansökningar” (alternativt sidan ”Beviljade ansökningar”) under knappen ”Visa”.” Observera att för vissa bidragsformer är motiveringen inkluderad i beslutet.