Program om barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling

De flesta barn i Sverige växer upp i trygga miljöer och mår bra, men det finns fortfarande skillnader som påverkar barns hälsa och framtid. Forte har fått i uppdrag av regeringen att inrätta ett tioårigt, nationellt forskningsprogram om barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling för att öka kunskapen på området.

Trygghet, stöd och stabilitet under uppväxten är viktiga för att barn ska utveckla goda vanor och undvika problem som ohälsa, kriminalitet eller arbetslöshet senare i livet. För att alla barn ska få en bra start i livet behövs insatser från många håll – till exempel barnhälsovård, skola, socialtjänst, tandvård och civilsamhället. Samarbete mellan dessa aktörer är avgörande.

I forskningspropositionen 2024/25:60 fick Forte i uppdrag av regeringen att etablera ett tioårigt, nationellt forskningsprogram om barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling. Programmet är just nu under uppbyggnad, och en strategisk agenda kommer att tas fram som vägledning för det fortsatta arbetet.

Vad ska programmet bidra med?

Syftet med forskningsprogrammet om barn och ungas uppväxtvillkor och hälsoutveckling är att öka kunskapen om barns och ungas uppväxt och hälsa. Programmet ska ska finansiera forskning som tar itu med viktiga samhällsutmaningar – som ojämlik hälsa, psykisk ohälsa, utanförskap och risken att unga dras in i kriminalitet.

Det behövs mer kunskap om vad som fungerar bäst när det gäller förebyggande arbete, som till exempel familjecentraler och föräldrastöd. Forskning behövs också om hur unga kan skyddas från utanförskap, isolering och långvarig arbetslöshet, och om hur civilsamhället och det offentliga kan arbeta tillsammans. En annan viktig fråga är hur digitala medier och skärmtid påverkar barns hälsa. Här behövs också mer forskning och förståelse.

Kontakt

Anna-Karin Florén

Aiga Giangiacomo

Senast uppdaterad: 29 april 2025