Beslutad
Utlysning
Psykisk ohälsa och suicidprevention 2025
I den här utlysningen kan du ansöka om projektbidrag inom ramen för Fortes tioåriga forskningsprogram om psykisk hälsa och suicidprevention.
Snabbfakta
Bidragsform: Projektbidrag.
Bidragsbelopp: Maximalt fem miljoner kronor för treåriga projekt och sex miljoner kronor för fyraåriga projekt.
Bidragstid: Tre eller fyra år.
Budgetram: Reviderad till 140 miljoner (tidigare 80 miljoner kronor).
Söks av: Enskilda forskare eller forskargrupper. Högst en ansökan per huvudsökande. Medverkande forskare kan ingå i fler än en ansökan.
Områden:
- Orsaker till och mekanismer för utveckling av psykiatriska tillstånd och suicid
- Metoder och insatser för personer med psykisk ohälsa och sjukdom
- Vård- och omsorgssystemets organisation och förutsättningar
Bakgrund och syfte
Den här utlysningen genomförs inom ramen för Fortes tioåriga nationella
forskningsprogram om psykisk hälsa finansierar och tar sin utgångspunkt i programmets fyra prioriterade områden:
- Den psykiska ohälsans orsaker, mekanismer och utveckling.
- Främjande, förebyggande och tidiga insatser för psykisk hälsa.
- Välfärdssystemets organisation och struktur relaterat till psykisk hälsa.
- Praktiknära forskning om effektiva insatser, metoder och behandlingar vid psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd.
Inom dessa områden är kunskapsbehov om psykisk ohälsa, psykiatriska tillstånd och suicidprevention i fokus för denna utlysning.
Psykisk hälsa är ett samlingsbegrepp som omfattar samtliga aspekter och svårighetsgrader av psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa. Psykiatriska tillstånd är en allvarligare form av psykisk ohälsa och inrymmer en variation av psykiska sjukdomar och syndrom som har gemensamt att de uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos. Det kan exempelvis handla om psykossjukdomar, bipolär sjukdom, ätstörningar, självskadebeteende, depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och suicidala tillstånd.
Den här utlysningen syftar till att öka kunskap inom området, täppa till kunskapsluckor och stärka forskningen i frågor som rör personer som har det som svårast.
Inriktning
Ansökningar inom denna utlysning ska handla om ett eller flera av följande områden:
Orsaker till och mekanismer för utveckling av psykiatriska tillstånd och suicid
Forskning om orsaker till och mekanismer för utveckling av psykiatriska tillstånd, såväl som kunskap om vilka faktorer som påverkar risker för suicid samt hur suicid kan förebyggas ingår. Forskningen kan också handla om gråzonen mellan psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.
Metoder och insatser för personer med psykisk ohälsa och sjukdom
Praktiknära forskning med fokus på insatser, behandling och utveckling av metoder vid psykisk ohälsa och sjukdom ingår. Hur evidensbaserade metoder kan omsättas i praktiken och hur insatser kan samordnas för personer med svår psykiatrisk problematik, till exempel i form av samsjuklighet efterfrågas. Ett helhetsperspektiv och kunskap om hur ojämlikhet i hälsa och vård kan minskas, hur individers delaktighet i hela vårdkedjan kan stärkas samt hur implementering och nyttiggörande kan främjas är också relevant.
Vård- och omsorgssystemets organisation och förutsättningar
Forskning om vad som behövs för att förbättra organisering och förutsättningar för exempelvis barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ingår. Hur vårdkedjan och dess organisation kan bli mer ändamålsenlig, vad gäller till exempel stegvis vård och första linjens samverkan med den specialiserade vården. och vilka förutsättningar som behövs för en ändamålsenlig kompetensförsörjning inom de psykiska vårdtjänsterna är också av vikt.
Forskningen kan omfatta alla åldersgrupper och forskningsprojektets sökande kan fokusera på ett eller flera av områdena och bör inkludera ett köns- och genusperspektiv när så är tillämpligt. Ett brukar-, patient-, närstående- samt barn- och ungdomsperspektiv är också viktigt. Vi ser gärna en tvär- och/eller flervetenskaplig ansats i ansökningarna och både ett stort behov av och goda möjligheter till samverkan i forskningen för att öka relevans och möjligheter till nyttiggörande. Samverkan i forskningsprocessen kan se olika ut, men vi uppmuntrar nära samarbete med aktörer som berörs av forskningen och som kan tillföra viktiga erfarenheter och perspektiv. Forte ser positivt på tvärsektoriell samverkan och koppling till lokala eller regionala aktörer när så är relevant. Forte uppmuntrar även internationella kopplingar, men forskningen behöver vara relevant i en svensk kontext.
Om bidraget
Bidragsform: Projektbidrag. Bidraget kan sökas av såväl enskilda forskare som av forskargrupper.
Projekttid: Bidraget kan sökas för 3 eller 4 år.
Bidragsbelopp: Du kan ansöka om maximalt fem miljoner kronor för treåriga projekt och sex miljoner kronor för fyraåriga projekt. Observera att maxbeloppet inkluderar så kallade indirekta kostnader (OH). Ansökningar som överskrider den specificerade gränsen kommer att avslås.
Bemanning: Högst en ansökan per huvudsökande är tillåtet i denna utlysning. Som medverkande forskare kan du ingå i fler än en ansökan.
Budgetram: För utlysningen är omkring 80 miljoner kronor avsatt.
Medverkande administratörer: Du som är huvudsökande kan bjuda in en medverkande administratör till ansökan för att hjälpa till med att fylla i ansökningsformuläret. Administratören är inte en del av projektet men har tillgång till utkastet för ansökan. En medverkande administratör kan inte själv slutregistrera en ansökan och har heller inte tillgång till ansökan när den har
slutregistrerats i Prisma.
Behörighet
Doktorsexamen: För att kunna söka bidrag i den här utlysningen måste du ha avlagt doktorsexamen senast det datum då utlysningen stänger.
Återrapportering av tidigare bidrag: Huvudsökande ska ha slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid. Detta gäller endast bidrag där tidpunkten för slutlig återrapportering har passerat. Vi tar hänsyn till eventuell tidigare beviljad förlängning av dispositionstiden och därmed senarelagt datum för återrapportering.
Ansökan
Förbered dig innan du ansöker
Läs våra guider och informationen på den här sidan noga innan du ansöker. Du kan redan innan utlysningen öppnar skapa ditt konto i Prisma och lägga upp cv- och publikationsuppgifter.
Ansök i Prisma
Du ansöker i vårt ansökningssystem Prisma. I Instruktionen får du hjälp med vad du ska ange i de olika fälten i ansökningsformuläret.
Bedömning
Kontroll av ansökan
Forte kontrollerar att ansökan uppfyller de villkor som ställs i utlysningen. Om ansökan inte uppfyller villkoren kommer den att avslås eller avvisas. Följande villkor kommer att kontrolleras i denna utlysning:
- Att huvudsökanden har en utfärdad doktorsexamen.
- Att huvudsökanden har slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid.
- Att ansökans innehåll inte uppenbart faller utanför utlysningens inriktning
(kontrolleras i samråd med beredningsgruppens ordförande). - Att ansökans budget ligger inom ramarna för tillåtna bidragsbelopp inom utlysningen.
- Att ansökan har signerats av medelsförvaltaren inom sju kalenderdagar efter att utlysningen stängt.
Granskning
Alla ansökningar som uppfyller villkoren för utlysningen lämnas över till Fortes
beredningsgrupper för granskning. Utifrån deras bedömning är det Fortes styrelse som tar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas.
För att beviljas finansiering från Forte måste en ansökan möta uppställda krav, hålla hög vetenskaplig kvalitet, vara samhällsrelevant och vara genomförbar.
Ansökningar bedöms utifrån de bedömningskriterier som beskrivs nedan. Bedömningen är en helhetsbedömning som väger samman samtliga kriterier och relaterar dessa till utlysningen och dess syfte. Centralt i bedömningen är hur den sökande har motiverat de olika val som gjorts i ansökan.
Bedömningskriterier
Krav
- Forterelevans: Forskningen ska vara relevant i relation till Fortes områden och utlysningens inriktning.
- Köns- och genusperspektiv: Ett köns- och genusperspektiv ska beaktas i forskningen, om tillämpligt.
- Etik: Forskningen ska bedrivas etiskt och eventuell etisk problematik ska hanteras på ett lämpligt sätt.
Vetenskaplig kvalitet
- Syfte, frågeställningar, teorianknytning och bakgrund: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens syfte,
frågeställningar, teorianknytning och bakgrund, inklusive dess förankring i tidigare forskning. - Studiedesign, material och metod: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens design, empiriska material och metoder för datainsamling och analys, samt lämpligheten av
dessa i förhållande till forskningens syfte och frågeställningar. - Originalitet: Forskningens potential att bidra till forskningsfronten, till exempel genom att utveckla ny kunskap, nya metoder, teorier och/eller data.
- Mång- och/eller tvärvetenskap: Relevansen av en mång- och/eller tvärvetenskaplig ansats för den vetenskapliga kvaliteten, om tillämpligt.
Samhällsrelevans och nyttiggörande
- Relevans för omgivande samhälle: Forskningens betydelse för aktuella samhällsutmaningar samt forskningens bidrag för att hantera dessa.
- Nytta för omgivande samhälle: Forskningens nytta för omgivande samhälle på kort och/eller lång sikt samt hur denna är tänkt att främjas.
- Samverkan med omgivande samhälle: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av planen för samverkan med de aktörer som berörs av forskningen, om tillämpligt.
- Kommunikation av forskningsresultat: Rimlighet och ändamålsenlighet i planerad kommunikation för samtliga relevanta målgrupper.
Genomförbarhet
- Arbetsplan: Arbetsplanens tydlighet och rimlighet för forskningens genomförande.
- Kompetens: Deltagarnas kompetens och färdigheter i förhållande till behoven för forskningens genomförande.
- Budget och bemanning: Rimlighet i budgeterade kostnader och deltagarnas planerade arbetsinsatser för forskningens genomförande.
Beslut och yttranden
När beslut har fattats för din ansökan publiceras det på ditt konto i Prisma. Du får ett epostmeddelande när beslutet publicerats. Sökande får även ta del av en beslutsmotivering. Den återfinns i Prisma på sidan ”Ansökningar” under knappen ”Visa”. Du hittar också yttrandet på sidan ”Bidrag”.
Bra att veta innan du ansöker
Bidragsvillkor
För att kunna ta emot bidrag från Forte måste både huvudsökanden och
medelsförvaltaren signera de bidragsvillkor som satts upp för utlysningen. Signering sker i Prisma efter att bidragsbeslut har fattats. För denna utlysning gäller Fortes generella bidragsvillkor.
Fortes generella bidragsvillkor
Öppen tillgång
Genom att ta emot bidrag från Forte accepterar du som huvudsökande även Fortes riktlinjer för öppen tillgång. Forte täcker inte kostnader för open access-publicering inom ramen för de forskningsbidrag vi beviljar. I de fall sådana kostnader tas upp i ansökan kommer dessa att strykas vid eventuellt bidrag.
Fortes riktlinjer för publicering med öppen tillgång
Språk
Ansökningar i den här utlysningen kan skrivas på svenska eller engelska.
Internationell forskning
Ansökningar med internationella inslag ska följa Fortes riktlinjer för internationell forskning. Forte ser positivt på internationell forskningssamverkan. Fortes områden rymmer komplexa samhällsutmaningar där internationell forskningssamverkan och forskarmobilitet kan ge viktiga bidrag. Försvars- och säkerhetspolitiska aspekter ska alltid beaktas vid internationell forskningssamverkan.
Bidrag från Forte kan användas för att finansiera forskning där vissa delar bedrivs i andra länder, men forskningen ska vara initierad, ledd och i huvudsak utförd från Sverige eller del i internationell samarbetsforskning. Forskningen ska också vara av relevans för Sverige och svenska förhållanden, vilket ska motiveras i ansökan.
Riktlinjer för internationell forskning
Offentlighetsprincipen
Din ansökan betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit in till Forte. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Om din ansökan blir beviljad kommer den svenska och engelska sammanfattningen att publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning.
Översättningar av utlysningsinformationen
Utlysningstexter, ansökningsformulär och instruktionstexter finns översatta till engelska men vid otydligheter i översättningen har de svenska versionerna företräde.
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda AI-verktyg för att skriva min ansökan, och ska jag ange om AI används i forskningen?
Forte har inget förbud mot att använda AI-verktyg i forskningen eller för att skriva ansökningar. Du som sökande har ansvar för att innehållet i ansökan är korrekt och att forskningen kan genomföras på det sätt som det beskrivs. Ansökan får inte innehålla plagiat, falska, manipulerade eller på annat sätt oriktiga uppgifter.
Artificiell intelligens som används som verktyg i forskningen i en betydande utsträckning (exempelvis för att tolka data eller göra litteraturstudie) ska beskrivas i ansökan likt andra metoder i forskningen. Vid signering av ansökan intygar du att uppgifterna du angett är korrekta och följer Fortes instruktioner.
Kan min ansökan komma att hanteras eller bedömas med hjälp av AI-verktyg?
AI får inte användas för att bedöma ansökningar. Bedömningen är en uppgift som ska utföras av en sakkunnig forskare eller en samhällsrepresentant som har rekryterats utifrån sin expertis inom området. Däremot kan AI användas för att förbättra språket i de yttranden som skrivs av beredningsgruppen, så länge inga personuppgifter eller känsliga uppgifter ur ansökan delas med verktyget.
Kontakt
Frida Alicedotter-Bartonek
Lidija Kolouh
Senast uppdaterad: 11 juni 2025