Stängd

utlysning

Etableringsbidrag 2025

Fortes utlysning av etableringsbidrag syftar till att stödja utvecklingen av juniora forskares akademiska karriär och främja forskarmobilitet. Totalt avsätts omkring 100 miljoner kronor för åren 2026–2028.

Snabbfakta

Bidragsform: Etableringsbidrag.

Bidragsbelopp: Maximalt belopp som kan sökas är 2,5 miljoner för tvååriga projekt och 3,75 miljoner kronor för treåriga projekt.

Projekttid: Två eller tre år.

Budgetram: Cirka 100 miljoner kronor, för åren 2026–2028.

Söks av: För denna bidragsform är du ensam sökande. Du är behörig att söka etableringsbidrag i den här utlysningen om du har en doktorsexamen utfärdad någon gång under perioden 2022-03-20 och 2025-03-20.

Beslut: Beslut planeras att fattas av Fortes styrelse 23 oktober. Alla sökande får mejl via Prisma när det finns besked att ta del av. Beviljade ansökningar publiceras på den här sidan 24 oktober.

Syfte och inriktning

Den årliga utlysningen av etableringsbidrag syftar till att stödja kompetens- och
karriärutveckling för juniora forskare samt att främja forskarmobilitet.

Etableringsbidraget ska bidra till att främja etablering och självständighet inom
forskningen genom att ge juniora forskare möjligheten att driva ett eget avgränsat
projekt.

I den här utlysningen kan projekt genomföras helt eller delvis i andra länder. Observera dock att du måste vara anställd hos en organisation i Sverige som är medelsförvaltare för bidraget. Forskningen ska också vara av relevans för Sverige och svenska förhållanden, vilket ska motiveras i ansökan.

Riktlinjer för internationell forskning

Utlysningen är öppen för ansökningar inom Fortes områden: hälsa, arbetsliv och
välfärd. Den forskning som stöds ska vara av hög vetenskaplig kvalitet och ha god
potential att bidra till nytta i samhället på kort eller lång sikt. För närmare information om den forskning vi finansierar och inte finansierar läs mer på nedanstående länk.

Mer om Fortes områden: hälsa, arbetsliv och välfärd

 

Om bidraget

För juniora forskare: Etableringsbidraget ska ge dig som är i början av din forskarkarriär möjlighet att driva ett eget avgränsat projekt. Bidraget kan sökas upp till tre år efter att din doktorsexamen utfärdats.

Projekttid: Bidraget kan sökas för två eller tre år.

Bidragsbelopp: Maximalt belopp som kan sökas är 2,5 miljoner kronor för tvååriga projekt och 3,75 miljoner kronor för treåriga projekt. Observera att maxbeloppet inkluderar så kallade indirekta kostnader (OH). Ansökningar som överskrider högsta tillåtna belopp kommer att avslås.

Bemanning: För denna bidragsform är du ensam sökande. Du kan därför inte bjuda in medverkande forskare till ansökan.

Budgetram: Totalt avsätts omkring 100 miljoner kronor.

Behörighet

Utfärdad doktorsexamen

Bidraget kan sökas upp till tre år efter att din doktorsexamen utfärdats. Du är behörig att söka etableringsbidrag i den här utlysningen om du har en doktorsexamen utfärdad någon gång under perioden 2022-03-20 och 2025-03-20.

Om du har varit förhindrad att forska under längre perioder kan du söka dispens från kravet om karriärålder. Det gör du genom att åberopa så kallad avräkningsbar tid. Om du har åberopat avräkningsbar tid kan Forte komma att begära in intyg som styrker orsaken till den angivna frånvaron.

Avräkningsbar tid

Aktivitetsgrad
Du ska ha en aktivitetsgrad i projektet på minst 50 procent av heltid. Du ska också
avlönas i samma omfattning som aktivitetsgraden. Ansökningar där aktivitetsgraden understiger 50 procent kommer att avslås.

Anställning
Projektet kan genomföras vid en svensk organisation eller lärosäte, eller hos en
organisation i ett annat land. Observera dock att du oavsett måste vara anställd hos den organisation i Sverige som är medelsförvaltare för bidraget.

Tidigare mottagna bidrag

Du får inte vara huvudsökande för en ansökan i denna utlysning om du tidigare har
beviljats och mottagit ett postdok- eller etableringsbidrag, oavsett finansiär. Undantag gäller om du har avlagt en ytterligare doktorsexamen efter det att ditt tidigare postdokeller etableringsbidrag blev beviljat.

Parallell ansökan i Fortes årliga utlysning av projektbidrag

Du får inte vara huvudsökande på en ansökan i den här utlysningen om du samtidigt söker medel i Fortes årliga utlysning av projektbidrag. Du kan söka medel i den här utlysningen och samtidigt vara medverkande forskare i en ansökan i projektbidragsutlysningen.

Återrapportering av tidigare bidrag

Huvudsökande ska ha slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid. Detta gäller endast bidrag där tidpunkten för slutlig återrapportering har passerat. Vi tar hänsyn till eventuell tidigare beviljad förlängning av dispositionstiden och därmed senarelagt datum för återrapportering.

Bedömning

Ansökan ska uppfylla följande villkor:

  • Att huvudsökanden innehar en doktorsexamen och uppfyller kraven på karriärålder
  • Att huvudsökanden uppfyller övriga uppsatta behörighetskrav
  • Att huvudsökanden har slutrapporterat tidigare beviljade bidrag från Forte inom utsatt tid
  • Att ansökans innehåll inte uppenbart faller utanför Fortes områden (kontrolleras i samråd med beredningsgruppens ordförande)
  • Att ansökans budget ligger inom ramarna för tillåtna bidragsbelopp inom utlysningen
  • Att ansökan har signerats av medelsförvaltaren inom sju kalenderdagar efter att utlysningen stängt

Alla ansökningar som uppfyller villkoren för utlysningen lämnas över till Fortes
beredningsgrupper för granskning. Utifrån deras bedömning är det Fortes styrelse som tar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas.

Om ansökan inte uppfyller villkoren kommer den att avslås eller avvisas.

Granskning

För att beviljas finansiering från Forte måste en ansökan möta uppställda krav, hålla hög vetenskaplig kvalitet, vara samhällsrelevant och vara genomförbar.

Ansökningar bedöms utifrån de bedömningskriterier som beskrivs nedan. Bedömningen är en helhetsbedömning som väger samman samtliga kriterier och relaterar dessa till utlysningen och dess syfte. Centralt i bedömningen är hur den sökande har motiverat de olika val som gjorts i ansökan.

Bedömningskriterier

Krav

  • Forterelevans: Forskningen ska vara relevant i relation till Fortes områden och utlysningens inriktning.
  • Köns- och genusperspektiv: Ett köns- och genusperspektiv ska beaktas i forskningen, om tillämpligt.
  • Etik: Forskningen ska bedrivas etiskt och eventuell etisk problematik ska hanteras på ett lämpligt sätt.

Vetenskaplig kvalitet

  • Syfte, frågeställningar, teorianknytning och bakgrund: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens syfte,
    frågeställningar, teorianknytning och bakgrund, inklusive dess förankring i tidigare forskning.
  • Studiedesign, material och metod: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av forskningens design, empiriska material och metoder för datainsamling och analys, samt lämpligheten av
    dessa i förhållande till forskningens syfte och frågeställningar.
  • Originalitet: Forskningens potential att bidra till forskningsfronten, till exempel genom att utveckla ny kunskap, nya metoder, teorier och/eller data.
  • Mång- och/eller tvärvetenskap: Relevansen av en mång- och/eller tvärvetenskaplig ansats för den vetenskapliga kvaliteten, om tillämpligt.

Samhällsrelevans och nyttiggörande

  • Relevans för omgivande samhälle: Forskningens betydelse för aktuella samhällsutmaningar samt forskningens bidrag för att hantera dessa.
  • Nytta för omgivande samhälle: Forskningens nytta för omgivande samhälle på kort och/eller lång sikt samt hur denna är tänkt att främjas.
  • Samverkan med omgivande samhälle: Tydlighet och stringens i beskrivning och motivering av planen för samverkan med de aktörer som berörs av forskningen, om tillämpligt.
  • Kommunikation av forskningsresultat: Rimlighet och ändamålsenlighet i planerad kommunikation för samtliga relevanta målgrupper.

Genomförbarhet

  • Arbetsplan: Arbetsplanens tydlighet och rimlighet för forskningens genomförande.
  • Kompetens: Deltagarnas kompetens och färdigheter i förhållande till behoven för forskningens genomförande.
  • Budget och bemanning: Rimlighet i budgeterade kostnader och deltagarnas planerade arbetsinsatser för forskningens genomförande.

Kompetens- och karriärutveckling

  • Betydelsen av forskningen och valet av värdinstitution för utvecklingen av sökandes kompetens, karriär och forskarnätverk.

Självständighet

  • Betydelsen av forskningen och valet av värdinstitution för den sökandes förmåga att självständigt bedriva sin forskning

Beslut och yttranden

När beslut har fattats för din ansökan publiceras det på ditt konto i Prisma. Du får ett epostmeddelande när beslutet publicerats. Sökande får även ta del av en beslutsmotivering. Den återfinns i Prisma på sidan ”Ansökningar” under knappen ”Visa”. Du hittar också yttrandet på sidan ”Bidrag”.

Bedömning och beslut

[object Object]
[object Object]
[object Object]

Viktigt att veta innan du ansöker

Innan du påbörjar din ansökan, läs igenom informationen på denna webbsida samt försäkra dig om att följande villkor är uppfyllda:

  • Du har skapat ett personligt konto i ansökningssystemet Prisma Länk till annan webbplats.
  • Dina CV- och publikationsuppgifter har lagrats på ditt personliga konto
  • Medelsförvaltaren för bidraget har ett organisationskonto i Prisma och har blivit godkänd som medelsförvaltare hos Forte. Medelsförvaltare

Alla sökande med svensk doktorsexamen ska validera den i ansökningssystemet Prisma. Du kan hämta in uppgifter om din examen från Ladok till Prisma. Detta kan med fördel göras i god tid innan utlysningen öppnar. Läs mer på länken nedan.

Prismas användarstöd Länk till annan webbplats.

Bidragsvillkor

För att kunna ta emot bidrag från Forte måste både huvudsökanden och
medelsförvaltaren signera de bidragsvillkor som satts upp för utlysningen. Signering sker i Prisma efter att bidragsbeslut har fattats. För denna utlysning gäller Fortes generella bidragsvillkor.

Generella bidragsvillkor

Öppen tillgång

Genom att ta emot bidrag från Forte accepterar du som huvudsökande även Fortes riktlinjer för öppen tillgång. Forte täcker inte kostnader för open access-publicering inom ramen för de forskningsbidrag vi beviljar. I de fall sådana kostnader tas upp i ansökan kommer dessa att strykas vid eventuellt bidrag.

Riktlinjer för publicering med öppen tillgång

Användning av AI

Forte har inget förbud mot att använda AI-verktyg i forskningen eller för att skriva
ansökningar. Du som sökande har ansvar för att innehållet i ansökan är korrekt och att forskningen kan genomföras på det sätt som det beskrivs. Ansökan får inte innehålla plagiat, falska, manipulerade eller på annat sätt oriktiga uppgifter.

Artificiell intelligens som används som verktyg i forskningen i en betydande utsträckning (exempelvis för att tolka data eller göra litteraturstudie) ska beskrivas i ansökan likt andra metoder i forskningen.

Riktlinjer för användande av AI-verktyg

Internationell forskning

Ansökningar med internationella inslag ska följa Fortes riktlinjer för internationell forskning. Forte ser positivt på internationell forskningssamverkan. Fortes områden rymmer komplexa samhällsutmaningar där internationell forskningssamverkan och forskarmobilitet kan ge viktiga bidrag. Försvars- och säkerhetspolitiska aspekter ska alltid beaktas vid internationell forskningssamverkan.

Riktlinjer för internationell forskning

Offentlighetsprincipen

Din ansökan betraktas enligt svensk lag som allmän handling när den kommit in till Forte. Det innebär att vem som helst kan begära ut och ta del av din ansökan. Information kan endast döljas om den omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Om din ansökan blir beviljad kommer den svenska och engelska sammanfattningen att publiceras i öppna projektdatabaser utan sekretessprövning.

Översättningar av utlysningsinformationen

Utlysningstexter, ansökningsformulär och instruktionstexter finns översatta till engelska men vid otydligheter i översättningen har de svenska versionerna företräde.

Ansökan

Alla ansökningar skickas in via ansöknings- och granskningssystemet Prisma Länk till annan webbplats.. Tänk på att det tar tid att färdigställa en ansökan. Börja därför ansökan i god tid. Du kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

Ansökansformuläret omfattar både obligatorisk och icke-obligatorisk information. Ansökan kan inte skickas in om obligatorisk information saknas. Säkerställ att även den icke-obligatoriska informationen som du vill inkludera finns med i ansökan vid registrering.

Språk

Ansökningar i den här utlysningen kan skrivas på svenska eller engelska.

Olika deltagare i projektet

Du som skapar ansökan i Prisma är huvudsökande och den tilltänkta projektledaren för forskningen. Projektledaren behöver vara anställd av medelsförvaltaren vid projektstart. Anställningen ska minst motsvara den tid du avsätter för projektet (aktivitetsgrad).

I den här utlysningen är det inte möjligt att inkludera medverkande forskare i ansökan. Stödpersonal, så kallade ”övriga deltagare”, kan dock ingå i projektet i mindre omfattning. Dessa personer behöver inte vara forskare. Det innebär att de inte behöver inneha doktorsexamen eller egna konton i Prisma. Läs mer om krav för olika deltagare på länken nedan.

Är du behörig att söka bidrag?

Medverkande administratörer

Du som är huvudsökande kan bjuda in en medverkande administratör till ansökan för att hjälpa till med att fylla i ansökningsformuläret. Administratören är inte en del av projektet men har tillgång till utkastet för ansökan. En medverkande administratör kan inte själv slutregistrera en ansökan och har heller inte tillgång till ansökan när den har slutregistrerats i Prisma.

Bidrag vid eventuell utlandsvistelse

Bidrag till eventuellt ökade levnadskostnader

I den här utlysningen kan du få bidrag till eventuella ökade levnadskostnader vid
utlandsvistelse, så kallat merkostnadstillägg. Tillägget gäller för dig, medföljande
sammanboende partner samt barn under 19 år som du har försörjningsplikt för.

Se dokumentet Instruktioner till ansökningsformuläret (ankarlänk till ansökningsrutan) för information om hur du söker bidrag till merkostnadstillägg. Forte delar inte ut bidrag till medföljandetillägg, det vill säga ersättning för utebliven förvärvsinkomst för medföljande.

Om din ansökan blir beviljad kommer eventuellt bidrag beräknas utifrån den information som du lämnat i ansökan. Beslut om bidrag till merkostnadstillägg fattas senare, efter överenskommelse med Forte.

Mer information om och aktuell tabell för merkostnadstillägg finns på
arbetsgivarverket.se.

Arbetsgivarverkets riktlinjer för merkostnadstillägg Länk till annan webbplats.

Bidrag för ökade boendekostnader vid eventuell utlandsvistelse

Forte står för eventuellt ökade boendekostnader vid utlandsvistelse. I din ansökan anger du om du har behov av detta samt en uppskattning av och motivering till dina ökade boendekostnader. Beräkning av bidraget ska baseras på faktiska ökade boendekostnader i samband med utlandsvistelse. Det är mellanskillnaden mellan din nuvarande boendekostnad och din boendekostnad i utlandet som Forte ersätter.

Om din ansökan blir beviljad kommer eventuellt bidrag beräknas utifrån den information som du lämnat i ansökan. Beslut om bidrag för ökade boendekostnader vid utlandsvistelse fattas senare, efter överenskommelse med Forte. Forte kan komma att begära in ytterligare underlag och beräkningar vid behov.

Vanliga frågor och svar

Forte har inget förbud mot att använda AI-verktyg i forskningen eller för att skriva ansökningar. Du som sökande har ansvar för att innehållet i ansökan är korrekt och att forskningen kan genomföras på det sätt som det beskrivs. Ansökan får inte innehålla plagiat, falska, manipulerade eller på annat sätt oriktiga uppgifter.

Artificiell intelligens som används som verktyg i forskningen i en betydande utsträckning (exempelvis för att tolka data eller göra litteraturstudie) ska beskrivas i ansökan likt andra metoder i forskningen. Vid signering av ansökan intygar du att uppgifterna du angett är korrekta och följer Fortes instruktioner.

Riktlinjer för användande av AI-verktyg

Kontakt

Har du frågor om innehållet i utlysningen eller hur man fyller i ansökningsformuläret? Vänligen kontakta oss på etableringsutlysning@forte.se.

Senast uppdaterad: 9 maj 2025