För att ansöka om forskningsmedel genom Forte ska du använda dig av vårt system för ansökan och granskning, Prisma. På denna sida hittar du instruktioner och länkar för att komma igång med din ansökan.

Ansökningssystemet Prisma

Prisma är Formas, Fortes och Vetenskapsrådets gemensamma ansökningssystem. I Prisma kan du med ett enda konto hantera ansökningar för alla tre forskningsråd.

För att göra en ansökan måste du skapa ett personligt konto. Där lagrar du information om din utbildning, dina arbetslivserfarenheter och de publikationer som du behöver för att ansöka om bidrag. Informationen kan du sedan koppla till olika ansökningar, oavsett vilket forskningsråd som ansvarar för utlysningen. Du kan löpande uppdatera din ansökan fram till sista ansökningsdag.

Skapa ett konto

Alla forskare som medverkar i en ansökan måste skapa ett eget personligt konto. Om din arbetsgivare är ansluten till SWAMID kan du använda samma inloggningsuppgifter i Prisma som du använder på din arbetsplats. Är du osäker på om din arbetsgivare är ansluten till SWAMID kan du fråga din IT-support.

Tänk på att registrera ditt konto i god tid innan sista ansökningsdag. Det kommer att spara dig tid när det väl är dags att skicka in din ansökan.

För organisationer

Alla organisationer, det vill säga medelsförvaltare och forskningshuvudmän, måste ha ett organisationskonto i Prisma. Organisationen kan själva utse användare med olika behörigheter. I Prisma får organisationen en överblick över sina ansökningar och kan se vilka ärenden som väntar på en åtgärd. För att öppna ett organisationskonto i Prisma måste organisationen uppfylla vissa kriterier.

Kriterier för godkännande av medelsförvaltare (PDF)

Ansök om organisationskonto i Prisma

Om du behöver hjälp

Har du frågor om innehållet i din ansökan ska du kontakta den person som står angiven i anvisningarna för varje utlysning. Här hittar du ytterligare instruktioner för att komma igång med din ansökan:

Användarstöd

Frågor och svar