På 26:e våningen i en av centrala Torontos skyskrapor deltog i förra veckan fyra svenskar i ”Summer Program in Aging” som arrangeras av Canadian Institutes of Health Research. Deltagandet är finansierat av Forte som en del i vårt arbete med att främja internationellt utbyte och samarbete för unga forskare.

Temat för årets sommarskola var ”Health, Wellness and Participation of Older Adults in the World of Work”.

Sommarskolan som har lockat deltagare från Irland, Norge, Storbritannien, Kanada utöver Sverige, pågår en vecka och har ett varierat och ambitiöst program. Föreläsningar varvas med interaktiva paneldiskussioner, gruppövningar med mentorer, deltagarpresentationer och studiebesök. Utöver de välrenommerade forskarna från de arrangerande instituten, deltar en rad inbjudna personer med akademisk bakgrund men med olika yrken och positioner som delar med sig erfarenheterna från sina karriärer.

Så här beskriver de svenska deltagarna några av sina intryck:
– Dagarna fylls av intressanta föreläsningar och utvecklande diskussioner, och på kvällarna har vi möjlighet att lära känna de andra deltagarna. Jag kommer att lämna Toronto med många intryck, ny kunskap och nya kontakter!, tyckte Nordigårds Hanna Olsson, masterstudent vid AgeCap – Fortecentrum för åldrande och hälsa i Göteborg.

– Här får jag en unik möjlighet att lära mig om internationell forskning. Mest tacksam är jag för den praktiska träningen vi får inom olika områden som är viktiga för forskare, som till exempel ”grant reviewing”, sa Dominika Seblova, doktorand vid Aging Research Center (ARC) i Stockholm.

– Jag är jättetacksam till Forte för möjligheten att lära mig om ålderdom och forskning i ett kanadensiskt sammanhang och jämföra med Sverige. Dessutom får jag träffa underbara forskare och själv utvecklas som en forskare. Tack!, sammanfattade Emerald Heiland, doktorand vid Aging Research Center (ARC) i Stockholm.

– Det har varit en vecka med mycket intryck, många nya kontakter och en hel del lärdomar om hur det nordamerikanska forskningslandskapet ser ut. Stort fokus har varit på hur personer med funktionsnedsättningar kan stödjas under tiden i arbetslivet. Mindre fokus har varit på det naturliga åldrandet och de nedsättningar i funktionskapacitet som följer med det. Ett område som behöver mer utrymme och som jag hoppas får större fokus framöver. Det är något som är aktuellt för oss alla och något som kommer bli tydligare när vi kommer behöva stanna i arbetslivet till en högre ålder än tidigare, sa Eva Holmgren, postdoc vid AgeCap – Fortecentrum för åldrande och hälsa i Göteborg.

Bildtext: Eva Holmgren, Hanna Olsson, Emerald Heiland och Dominika Seblova, våra fyra svenska deltagare på ”Summer Program in Aging” som arrangeras av Canadian Institutes of Health Research.